Frankrijk stuurt Portugal via strafschoppen naar huis

FRA-PORT

VOETBAL – Frankrijk heeft zich ten koste van Portugal geplaatst voor de halve finale van het EK. Een velddoelpunt werd er wederom niet gemaakt (0-0), maar na strafschoppen werd er alsnog afgerekend met Cristiano Ronaldo en consorten: 5-3. João Félix schoot zijn pingel op de paal.
Veel spektakel kon er derhalve al niet worden verwacht, maar het schouwspel dat op de mat werd gelegd, viel desondanks nog behoorlijk tegen. Reden voor Cristiano Ronaldo om een vrije trap eens aan een ploeggenoot te geven, al deed Bruno Fernandes niets met het buitenkansje. Een doelpunt om de boel open te breken was ontzettend hard nodig en in de tweede helft kwamen daar plots ook serieuze kansen voor. Nadat Kylian Mbappé een voorzet hard op zijn gebroken neus geschoten kreeg – maar hij kon op dat moment wel verder –, kreeg eerst Portugal mogelijkheden. Fernandes testte Mike Maignan en de sluitpost hield daarna Vitinha knap van scoren af en toonde zich in de rebound alert op de hakbal van Ronaldo. Na dat gevaar was het de beurt aan de Fransen, die via Randal Kolo Muani, Camavinga en invaller Ousmane Dembélé driemaal vanaf rechts aan de verkeerde kant van de paal schoten op het doel van Diogo Costa – eenmaal via het been van Rúben Dias.
In de verlenging liet namelijk ook Ronaldo een kansje liggen. Ook Rafael Leão was gevaarlijk, maar de Franse achterhoede bleek zoals zo vaak dit toernooi ongekend betrouwbaar. Aan het begin van de tweede verlenging dacht een deel van het stadion even dat Frankrijk een tegengoal moest incasseren, maar de kopbal van João Félix raakte de verkeerde kant van het net. Vlak daarvoor was Mbappé alsnog naar de kant gehaald. De vedette had zichtbaar last van de bal op zijn neus eerder en was geen schim van zichzelf: de aanvaller produceerde vooral krachteloze rolletjes. Omdat Nuno Mendes een grote kans liet liggen diep in de verlenging, werden het penalty’s: Frankrijk zonder Mbappé en Olivier Giroud, die klaarstond om in te vallen, maar niet op tijd binnen de lijnen werd gebracht. Zonder Mbappé en Giroud deden Dembélé, Youssouf Fofana, Jules Koundé, Bradley Barcola en Theo Hernández wat ze moesten doen, terwijl bij Portugal invaller Felix op de paal schoot. (VI)…[+]