Gezellige sfeer rond Onafhankelijkheidsplein in verband met Ketikoti

keti koti

PARAMARIBO – Er heerste gisteren een gezellige sfeer rond het Onafhankelijkheidsplein vanwege de viering van Ketikoti. Jong en oud waren gekleed in prachtige kleurrijke traditionele kleding. Diverse standhouders hadden al vroeg in de ochtend hun waar uitgestald voor bezoekers. Bij de verschillende stands konden mensen typische Surinaamse lekkernijen kopen.

Het Onafhankelijkheidsplein was slechts een van de plekken waar de viering van 1 juli werd herdacht. Rond het middaguur is traditiegetrouw een hulde gebracht bij het standbeeld van Kwakoe. Ook zijn er kransen gelegd. De organisatie hiervan lag in handen van Stichting Comité Herdenking Afschaffing Slavernij Onderzoek naar het Slavernijverleden. De avond daarvoor is de traditionele fakkelloop voor de 13e keer door de binnenstad van Paramaribo gehouden. De fakkelloop wordt meestal kort voor middernacht gehouden.

President Chandrikapersad Santokhi hield een toespraak in verband met 1 juli. In zijn toespraak haalde hij onder andere aan dat hoewel de slavernij 161 jaar geleden is afgeschaft, deze nog steeds effecten heeft op ons gedrag en de manier waarop wij met elkaar leven. Het staatshoofd zei dat de effecten niet slechts beperkt zijn gebleven tot de nazaten van de tot slaaf gemaakten. De slavernij heeft indirect ook doorgewerkt op andere bevolkingsgroepen in onze samenleving door maatschappelijke interactie met de nazaten en door het vernederende systeem van contractarbeid dat na de slavernij volgde…[+]