Gratis mentale gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning voor adolescenten

UNICEF-Australia (1)

PARAMARIBO – Een grote groep adolescenten die kampt met verschillende gezondheidsproblemen heeft dringende behoefte aan mentale gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. Vandaar dat het Ministerie van Volksgezondheid en Unicef hebben besloten deze diensten kosteloos aan te bieden.

 

Suriname staat voor aanzienlijke uitdagingen bij het bieden van toegankelijke en betaalbare mentale gezondheidszorg, door beperkte middelen en een tekort aan maatschappelijk werkers en psychologen. Volgens het laatste onderzoek van Unicef naar de mentale gezondheid onder jongeren kampt 36 procent van de adolescenten met mentale gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angst en trauma, vaak zonder de nodige ondersteuning om deze moeilijkheden te overwinnen.  Deze dienst is bedoeld om deze kloof te dichten, door psychologische ondersteuning kosteloos aan te bieden aan adolescenten van 16 tot 21 jaar, meldt Volksgezondheid.

 

Adolescenten en jongeren van 16 tot 21 jaar kunnen contact opnemen met het Medisch Opvoedkundig Bureau om toegang te krijgen tot deze kosteloze dienst door te bellen naar 497086 of te WhatsAppen naar +597 7667107.  Deze dienst is op afspraak beschikbaar tijdens de weekdagen.

 

Wanneer een adolescent van 16-21 jaar contact opneemt, hetzij telefonisch of via WhatsApp, krijgt hij of zij een afspraakdatum voor een intakegesprek met een maatschappelijk werker. Na het intakegesprek wordt de adolescent, indien nodig, doorverwezen naar een psycholoog. Adolescenten worden aangemoedigd om te bellen of een WhatsApp-bericht te sturen om een veilige ruimte te krijgen voor ondersteuning wanneer ze uitdagingen ondervinden en behoefte hebben aan iemand om mee te praten, evenals specifieke signalen zoals: depressieve stemmingen, angsten, suïcidale gedachten of relationele problemen.

 

Unicef-vertegenwoordiger voor Suriname en Guyana, Nicolas Pron, benadrukt het belang van dit programma: “Mentale Gezondheid is een cruciaal onderdeel van algeheel welzijn, vooral voor jongeren die zich in een ontwikkelingsfase van hun leven bevinden. Door deze essentiële diensten aan te bieden, geven we adolescenten in Suriname de ondersteuning die ze nodig hebben zich succesvol te ontwikkelen en hun volledig potentieel te bereiken.”

 

MOB erkent de dringende behoefte aan dergelijke diensten. Ondanks deze inspanningen blijven er uitdagingen. Toegang tot betaalbare mentale gezondheidszorg nationaal, is nog beperkt, en veel gezinnen kunnen de kosten van consulten en zorg bij psychologen niet betalen. Psychologische diensten zijn vaak overbelast, en er is een dringende behoefte aan meer opgeleide maatschappelijk werkers en psychologen om landelijk ondersteuning te kunnen bieden…[+]