Groenland wil aansluiting bij Concacaf

Groenland

VOETBAL – De kans bestaat dat Groenland binnenkort officiële interlands gaat spelen. Het Arctische eiland wil zich graag aansluiten bij de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika.

Qua omvang is het opmerkelijk dat zo’n groot land geen officieel eigen voetbalelftal heeft. Ware het niet dat 85 procent van het land is bedekt met ijs en er dus slechts 57 duizend mensen leven. Toch is het qua inwoners groter dan bijvoorbeeld Montserrat en Saint Kitts en Nevis, die wel al bij de Concacaf aangesloten zijn. In de warmste maand ligt de gemiddelde maximumtemperatuur op 10℃ en in de koudste maand op -16℃. Ondanks de barre weersomstandigheden heerst er wel degelijk een voetbalcultuur op Groenland. Groenland kent liefst 76 voetbalclubs met 5500 geregistreerde spelers. Bijna 10 procent van de hele bevolking doet dus aan voetbal. Er kan echter op weinig plekken een fatsoenlijk grasveld worden onderhouden dankzij de temperaturen, waardoor de meeste velden bestaan uit grind of kunstgras.

Groenland is grondgebied van Denemarken, maar ligt geografisch gezien in Noord-Amerika. Het kan zich alleen niet aansluiten bij de UEFA, omdat die bond alleen landen toelaat die door de Verenigde Naties worden erkend. De Concacaf heeft die regel niet. De initiatiefnemer hierachter is voormalig voetballer en de huidige bondscoach van Groenland Morten Rutkjaer. “De jeugd moet kunnen dromen van iets groots”, licht hij toe bij de BBC. “Dat jongeren naar ons kijken en weten dat het mogelijk is om profvoetballer te worden. Het is mijn grote droom om dat voor elkaar te krijgen.”

Rutkjaer erkent dat het land qua klimaat uitdagingen kent. “Gras kan alleen groeien in het zuiden van Groenland. De meeste spelers kunnen überhaupt maar vijf maanden per jaar voetballen, meer is niet mogelijk. Daarom wordt er ook gesproken over het bewerkstelligen van een voetbalveld met een dak.” Groenland speelt nu al wel oefeninterlands tegen overwegend kleine voetbalnaties. Zondag speelt het in Turkije tegen Turkmenistan. Groenland heeft enkele internationals die in het buitenland spelen, zoals in Denemarken en IJsland. (VI)…[+]