Hulde gebracht aan broeders Dijksteel en Wolfjager

inzet

PARAMARIBO – Om de overleden inheemse broeders Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager te gedenken hebben familieleden, vrienden en kennissen en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), gisteren een stille loop en een herdenkingsdienst in de Kathedrale Basiliek gehouden. Dijksteel en Wolfjager kwamen vorig jaar 2 mei om het leven, tijdens een opstand in Pikin Saron en Bigi Poika in het district Para.

De start van de loop was de Palmentuin, waarna door enkele straten van de binnenstad is gelopen om te eindigen bij de Kathedrale Basiliek. Op het bordes van het gebedshuis zongen familieleden en vrienden diverse inheemse liederen, te ere van hun gevallen geliefden. Ook zijn er gebeden ten gehore gebracht. Op een grote spandoek stonden er beeltenissen van Dijksteel en Wolfjager. Een familielid praat tot de ‘twee heren’. Het verdriet en gemis zijn nog duidelijk voelbaar onder de familieleden. Gesnik is te horen wanneer de namen Dijksteel en Wolfjager worden genoemd. Op een gegeven moment omhelst een oudere man het spandoek met de beeltenissen van de inheemse mannen, terwijl anderen een inheemse dans opvoeren op de achtergrond.

Kapitein Clarise Moera-Awali, die ook aanwezig was, zei dat het verlies na een jaar nog steeds voelbaar is. De gebeurtenissen van die dag hebben bij velen een trauma achtergelaten haalde Moera-Awali aan. Volgens Moera-Awali kwamen de twee mannen op voor de grondenrechten van de inheemsen.

Een nicht van Wolfjager zei het erg te vinden dat haar oom vergeleken wordt met een terrorist. “Wij zitten als familie nog steeds met vragen. Wat is die dag precies gebeurd? Wie zijn de daders. Waarom wordt niet aan waarheidsvinding gedaan? 2 mei is een zwarte dag voor de inheemsen. Wij zullen hen blijven gedenken en de strijd voor erkenning van de grondenrechten gaat door”, aldus de nicht.

Woensdag hebben vertegenwoordigers van de VIDS, de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para, Wanica en Commewijne, dorpshoofden, familieleden, nabestaanden en jongeren te Bigi Poika ook een hulde gebracht aan Dijksteel en Wolfjager. De traditionele ceremonie en bloemenhulde vonden plaats op de plek waar de twee inheemse mannen het leven verloren. Dat organiseerde de VIDS in samenwerking met de nabestaanden en familieleden van Dijksteel en Wolfjager…[+]