Ied Ul Adha op 16 juni

1

PARAMARIBO – Het Ied Ul Adha feest valt dit jaar op zondag 16 juni, wat ook samenvalt met Vaderdag. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft tegenover de krant bevestigd dat het offerfeest dit jaar op deze datum wordt gevierd en dat het een nationale vrije dag is.

Ied Ul Adha, ook wel bekend als het Offerfeest, is een van de belangrijkste feestdagen binnen de islam. Het feest markeert het einde van de Hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, en herdenkt de bereidheid van Ibrahim (Abraham) om zijn zoon Ismaƫl (Ishmael) te offeren als een daad van gehoorzaamheid aan Allah. Op deze dag worden dieren, meestal schapen, geiten of runderen, geofferd als symbool van Ibrahims toewijding en gehoorzaamheid.

Het offeren van een dier is echter niet de enige manier om deze toewijding te tonen. Ied Ul Adha benadrukt ook andere vormen van opoffering en dienstbaarheid aan de gemeenschap. Dit omvat het betalen van de armenbelasting (Zakaat), het helpen van medemensen, het goed zijn voor buren, het verrichten van vrijwilligerswerk, en het bijdragen aan de samenleving op verschillende manieren.

Minister Somohardjo benadrukt het belang van deze waarden en moedigt de gemeenschap aan om niet alleen tijdens Ied Ul Adha, maar het hele jaar door, offers te brengen voor het welzijn van anderen. Hij stelt dat een waar moslim zich zijn hele leven moet inzetten voor de gemeenschap, door middel van vroomheid, zelfopoffering, oprechtheid, toewijding, liefde, gehoorzaamheid en nederigheid jegens Allah.

De viering van Ied Ul Adha biedt een gelegenheid voor moslims om hun geloof en toewijding te tonen door middel van het offeren van een dier, maar ook door dagelijks goede daden te verrichten en bij te dragen aan het welzijn van de samenleving. Het ultieme doel is om een goed mens te worden, dienstbaar aan medemensen en de schepping van God…[+]