Linkse Claudia Sheinbaum eerste vrouwelijke president van Mexico

Linkse Claudia Sheinbaum verkozen tot eerste vrouwelijke president

MEXICO – De linkse Claudia Sheinbaum, die tot vorig jaar burgemeester was van Mexico-Stad, heeft de presidentsverkiezing in Mexico gewonnen. Dat heeft de voorzitster van het verkiezingsinstituut, Guadalupe Taddei, bekendgemaakt. Sheinbaum wordt de eerste vrouwelijke president van Mexico.
De 61-jarige Sheinbaum is kandidaat namens de Beweging voor Nationaal Herstel (Morena) van de uittredende president Andrés Manuel López Obrador, een populist. Ze lijkt te profiteren van diens nog altijd grote populariteit in Mexico.
De verkiezingen in Mexico zijn de grootste in de geschiedenis van het Noord-Amerikaanse land. Kiezers konden op meer dan 20.000 verkiesbare posities stemmen, waaronder gouverneurs, burgemeesters, kamerleden in het federale congres en deelstaatparlementen.
In Mexico-Stad en elders in het land stonden al vroeg in de ochtend lange rijen voor de stembureau’s. Op sommige plekken moesten kiezers uren wachten voor ze konden stemmen, terwijl het land onder de grootste hittegolf ooit gemeten zucht. Op sommige plekken leidde het wachten tot woordenwisselingen met het personeel van de stembureau’s. Ook de omvangrijke Mexicaanse diaspora in de Verenigde Staten mocht voor het eerst in persona komen stemmen op consulaten, wat evengoed voor lange rijen zorgde.
Op sommige plekken in het land werden gewelddadige incidenten gemeld. Zo kwamen twee mensen om in de deelstaat Puebla, iets ten oosten van Mexico-Stad toen gewapende en gemaskerde mannen stembureau’s op twee plekken aanvielen. In de staten Michoacán en Querétaro werden dozen met stembiljetten gestolen en een stembureau in brand gestoken. (HLN)…[+]