Meer dan honderd gevangenen in Nigeria ontsnappen uit cel na zware regenval

15-Meer-dan-honderd-gevangenen-in-Nigeria-ontsnappen-uit-cel

NIGERIA – Zeker 118 gevangenen ontsnapten woensdagavond uit een gevangenis in de buurt van de hoofdstad van Nigeria. Na zware regen die meerdere uren aanhield waren verschillende delen van de gevangenis beschadigd geraakt, waaronder de omheining.
Inmiddels zijn tien van de gedetineerden weer gevangengenomen. De rest is nog voortvluchtig. Woordvoerder Adamy Duza laat weten dat er hard naar hen wordt gezocht en verzekert dat de autoriteiten er “bovenop” zitten.
De woordvoerder gaf geen informatie prijs over de identiteit van de gevangenen. Wel is bekend dat er in het verleden leden van de jihadistische terreurorganisatie Boko Haram in de bewuste gevangenis zijn opgesloten.
Er wordt gevreesd dat ze hun weg zouden kunnen vinden naar de uitgestrekte bossen die de stad Suleja verbinden met de aangrenzende staten, waarvan sommige bekende schuilplaatsen zijn voor criminele bendes.
Gevangenisontsnappingen zijn niet nieuw in Nigeria: het land worstelt al langer om uitbraken onder controle te krijgen. Zo gaf de Nigeriaanse minister van Buitenlandse Zaken de cipiers in 2022 toestemming om ontsnappende gedetineerden dood te schieten.
Ook zijn de gevangenissen overbevolkt: 70 procent van de gevangenen is nog steeds in afwachting van hun proces. Daarnaast zijn de meeste gevangenissen in Nigeria erg oud en aan vervanging toe. Die gebouwen worden zelden gerenoveerd. Daardoor zijn veel eerdere pogingen makkelijk gelukt.
De gevangenis doet “verwoede pogingen” om de gebouwen te moderniseren, laat de woordvoerder weten. (NU)…[+]