Meerdere doden en spoor van vernieling door tornado in Iowa

Meerdere-doden-en-spoor-van-vernieling-door-tornado

VS – In de Amerikaanse staat Iowa zijn meerdere mensen omgekomen door een zware tornado. Ook zijn zeker twaalf personen gewond geraakt.
Vooral het kleine plaatsje Greenfield is hard getroffen. Het stadje met zo’n 2000 inwoners kreeg te maken met meerdere tornado’s en een groot deel van de plaats werd verwoest. Volgens de lokale politie zijn de hulpdiensten nog steeds bezig met het zoeken naar slachtoffers, waardoor een exact dodental nog niet genoemd kan worden.
Ook in andere delen van de staat is schade gemeld door tornado’s. In hoofdstad Des Moines braken windmolens doormidden en ze vlogen in brand. In meerdere steden waaide er puin door de straten.
De autoriteiten hadden vooraf al gewaarschuwd voor de kans op tornado’s en zware stormen. Daarom sloten scholen al uit voorzorg eerder hun deuren en lag het openbare leven uren voor de tornado’s al plat.

Het midwesten van de Verenigde Staten kampt al dagen met extreem weer. Onder meer in Kansas, Missouri en Oklahoma raakten mensen gewond door harde wind, tornado’s en hagelstenen zo groot als honkballen. Iowa maakt deel uit van de zogenoemde Tornado Alley: een gebied van zo’n acht staten in de VS waar regelmatig tornado’s voorkomen. De meeste van deze tornado’s zijn niet sterk.

Jaarlijks komen er in de VS gemiddeld zo’n duizend tornado’s per jaar voor, vooral in april, mei en juni.
(NOS)…[+]