Monetaire autoriteiten bekijken mogelijkheden voor heropbouw van goudreserves

200821 goud

PARAMARIBO – In tijden van economische onzekerheid en valutavolatiliteit kan het vergroten van de goudreserves bijdragen aan de financiële stabiliteit van een land. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zegt samen met de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te onderzoeken hoe de goudreserves uitgebreid kunnen worden. Hij benadrukt een ‘conservatieve’ benadering te hanteren, waar hij nog steeds in gelooft.

Hoewel veel landen afstappen van goud als bescherming voor monetaire reserves, blijft minister Raghoebarsing van mening dat Suriname hier nog waarde in kan vinden. De goudreserves zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, maar vertonen nu weer een stijging. “Ik nodig u uit om naar de balans van de centrale bank te kijken toen het goud nog verkocht werd”,  merkte hij op, verwijzend naar de periode tijdens het presidentschap van Desi Bouterse. In 2016 bedroegen de goudreserves van de CBvS nog geen USD 30 miljoen. Sindsdien zijn ze gestegen tot USD 97 miljoen in 2023.

De export van goud blijft een cruciale rol spelen in de economie van Suriname. In 2023 bedroeg de goudexport USD 690,7 miljoen, wat neerkomt op 11,8 duizend kilogram. In de eerste helft van 2024 is er al 5.938 kilogram goud geëxporteerd met een waarde van USD 393,4 miljoen. Als deze trend zich voortzet en de goudprijs ten minste op hetzelfde niveau blijft, zal de exportwaarde voor 2024 die van vorig jaar overtreffen. Minister Raghoebarsing benadrukt dat deze gegevens voornamelijk betrekking hebben op de export van particuliere exporteurs, waaronder goudmultinationals zoals Newmont en Zijin…[+]