Moordverdachte komt met nieuwe verklaring

Pleidooi voor vijftien

PARAMARIBO – Tijdens de terechtzitting, gisteren, bracht Roepesh K. een nieuwe verklaring naar voren. Hij beweert nu dat hij betaald zou worden voor de moord op melkman Siwcharan Uday (78).
Volgens hem zou een penitentiaire ambtenaar, die eerder in deze zaak was gearresteerd maar nu op vrije voeten is, hem betalen voor de daad. Echter, de beloofde betaling is nooit ontvangen. Hij dringt erop aan dat de penitentiaire ambtenaar weer wordt aangehouden. Zijn advocaat, Irvin Kanhai, betoogt dat het motief voor de moordzaak tegen Roepesh K. nu twijfelachtig is.
Officier van justitie Rashmi Chotkoe daarentegen benadrukt dat Roepesh K. in eerdere verklaringen heeft aangegeven dat hij Uday heeft vermoord in het district Nickerie, vanwege een meningsverschil over de betaling voor vis. Chotkoe heeft een gevangenisstraf van dertig jaar tegen Roepesh K. geëist. Zij stelt dat de verdachte op meerdere momenten heeft bekend wat hij heeft gedaan en hoe het is gebeurd, zowel bij de politie, het parket als bij de rechter-commissaris. Volgens Chotkoe wilde het latere slachtoffer Roepesh K. SRD 250 betalen voor vis, maar de verdachte weigerde dit, omdat het bedrag hoger zou moeten zijn.
Advocaat Kanhai weerlegt dit door te stellen dat Roepesh K. geen vis verkoopt, zoals bevestigd door zijn concubine. Hij betwist daarom het motief voor de moord. Kanhai benadrukt dat zijn cliënt tijdens de rechtzitting en reconstructie de moord heeft ontkend. Hoewel Roepesh K. in zijn eerste politieverhoor ook heeft ontkend, heeft hij later een gedetailleerde bekentenis afgelegd. Kanhai noemt de eis van dertig jaar niet alleen eenvoudig, maar ook kort door de bocht. WJ…[+]