Natuurbranden in Noord-Israël na luchtaanvallen van Hezbollah

Natuurbranden

KIRYAT SHMONA – In grote delen van Noord-Israël woeden natuurbranden, doordat Hezbollah vanuit Libanon raketten en drones heeft afgevuurd. Het Israëlische leger helpt de brandweer bij de bestrijding van het vuur.
Volgens de Israëlische strijdkrachten is het vuur inmiddels onder controle en zijn er geen mensenlevens in gevaar. De bluswerkzaamheden waren gisterochtend nog in volle gang.
Volgens lokale media zijn woningen en tuinhuisjes in brand gevlogen. De plaats Kiryat Shmona is deels geëvacueerd.
Zes militairen raakten lichtgewond bij de bluswerkzaamheden, doordat ze rook hadden ingeademd. Vijf inwoners van het getroffen gebied moesten vanwege ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.
Volgens de Israëlische bosbeheerder INPA is ongeveer 9 vierkante kilometer aan natuur in vlammen opgegaan. Onder meer het nationale park Yehudiya is flink getroffen, zegt de parkbeheerder tegen de Israëlische nieuwszender Ynet.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat hij met de strijdkrachten de branden nauwlettend in de gaten houdt. Als antwoord op de aanvallen van Hezbollah heeft Israël het zuiden van Libanon onder vuur genomen.
Hezbollah en Israël vallen elkaar regelmatig aan sinds de oorlog in de Gazastrook is uitgebroken. Grote delen van Noord-Israël zijn daarom geëvacueerd.
De Nederlandse Joanne Nihom woont in het noorden van Israël. Ze woont op een steenworp afstand van de grens met Libanon, maar nog net buiten het gebied dat na 7 oktober is geëvacueerd. De beschietingen over en weer zijn voor haar de dagelijkse praktijk.
“In de media wordt al maanden gesproken over een eventuele oorlog in het noorden, maar voor ons is die sinds 7 oktober al aan de gang”, vertelde Nihom eerder aan NU.nl. (NU)…[+]