Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un houdt toezicht op meerdere raketlanceertesten

Noord

PYONGYANG – De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gisteren toezicht gehouden op testen met een meervoudig raketlanceersysteem. Dat blijkt uit foto’s die gepubliceerd werden door het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA.
Op de foto’s is Kim te zien, gekleed in een bruin leren jack en geflankeerd door zijn generaals, terwijl hij kijkt naar wat de gelijktijdige lancering van achttien projectielen lijkt te zijn. Op foto’s van de oefeningen is een meervoudige raketwerper te zien, die volgens Pyongyang kernkoppen kan afvuren.
De manoeuvres zijn “een gelegenheid om duidelijk te laten zien wat de gevolgen zijn voor onze rivalen als ze ons provoceren”, aldus KCNA. Noord-Korea “zal niet aarzelen om op elk moment een preventieve aanval uit te voeren door zich te beroepen op het recht op zelfverdediging”, voegde het agentschap eraan toe. De gelanceerde raketten zouden “nauwkeurig een doel op 365 kilometer afstand” hebben geraakt.
Volgens experts zijn Noord-Koreaanse raketlanceersystemen in staat om de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel te raken, die zo’n 48 kilometer verwijderd ligt van de gedemilitariseerde zone die de twee Korea’s scheidt.
Analisten vrezen dat Pyongyang zijn wapens test en de productie ervan opvoert voordat het ze naar Rusland stuurt voor de oorlog in Oekraïne, iets wat het regime ten stelligste ontkent. (HLN)
Fototekst: Kim Jong-un in gesprek met legertoppers. (AFP)…[+]