Oekraïense drones vernielen Russisch wapendepot aan grens

Oekraïense drones vernielen Russisch wapendepot aan grens

RUSLAND – Oekraïense drones hebben in de nacht van zaterdag op zondag een Russisch munitiedepot vernield in de Russische regio Voronezh, die grenst aan het noordoosten van Oekraïne. Dat melden zowel Russische als Oekraïense bronnen aan persbureau Reuters. Beide landen hebben alleen andere verhalen over hoe de drones het depot hebben vernield.

Volgens de regionale Russische gouverneur Alexander Goesev werden “verschillende drones gedetecteerd en vernietigd door luchtverdedigingssystemen boven de regio Voronezh”. De vallende brokstukken van de drones zouden op het depot terecht zijn gekomen. Het depot ligt op ongeveer 80 kilometer van de grens met Oekraïne.

Volgens bronnen bij de Oekraïense veiligheidsdiensten bereikten de drones succesvol hun doel en veroorzaakten ze een krachtige explosie. In het depot van 90 duizend vierkante meter bevonden zich volgens Kyiv raketten, luchtafweergeschut en granaten voor tanks en andere artillerie. De Oekraïense legerleiding heeft zaterdagavond aan verschillende persbureaus, waaronder het Duitse persbureau DPA, laten weten dat er nog altijd zware gevechten gaande zijn in het oosten van het land.

De situatie was zaterdagavond volgens de militaire top het ernstigst in de omgeving van de plaats Pokrovsk, in de Oost-Oekraïense regio Donetsk. Er zouden volgens het leger in totaal 123 Russische aanvallen zijn gemeld, waarvan 41 in de regio van Pokrovsk. Daarvan zou het leger van Oekraïne er 29 hebben afgeslagen. Maar op twaalf plekken blijven de gevechten voortduren. Het Oekraïense leger zegt er alles aan te doen om de situatie te stabiliseren en te voorkomen dat Rusland verder oprukt in Oekraïens grondgebied.

Eerder op zaterdag liet Rusland weten het dorp Sokil in Donetsk te hebben “bevrijd”. In het bericht van het Oekraïense leger wordt Sokil zaterdagavond niet meer genoemd, maar het dorp Prohres ten westen ervan wel. (NU.nl)…[+]