OM waarschuwt voor oplichting met Suribet-accounts

om logo

PARAMARIBO – Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt de samenleving om alerter te zijn voor personen die vragen om grote bedragen voor hen te storten op Suribet-accounts. “Het komt vaker voor dat de politie aangiften krijgt van oplichting en/of andere strafbare feiten, waarbij de dader zich heeft voorgedaan als een persoon in een bepaalde hoedanigheid (zoals Officier van Justitie, directeur van een bankinstelling, etc.) en zodoende grote geldbedragen heeft kunnen aftroggelen van mensen. Hiervoor worden Suribet-accounts als hulpmiddel gebruikt om aan de gelden te komen”, luidt de uitleg van het OM.

Het OM meldt dat uit onderzoek is gebleken dat heel vaak de daders een persoon benaderen (in vele gevallen een taxichauffeur) om gelden op te halen op een bepaald adres en deze af te geven aan derden die ervoor moeten zorgen dat het geld bij een Suribet kantoor omgezet wordt in vouchers met een code. Deze voucher-codes worden vervolgens telefonisch verstuurd naar de daders en zodoende kunnen zij dan geld aftroggelen bij de mensen. In sommige gevallen beloven zij de mensen ook vouchers met een bepaalde waarde tegen een zachte beloning. Achteraf blijkt dan dat de mensen betaald hebben voor vouchers die dan al eerder zijn ingecashed en dus geen waarde meer hebben.

Het Openbaar Ministerie wil hierbij een ieder erop attenderen oplettend te zijn en het uit-cashen van de Suribet vouchers voor anderen achterwege te laten om zodoende te voorkomen zelf als verdachte aangemerkt te worden…[+]