OPEC-oliekartel verlengt productiebeperkingen tot eind 2025

Opec

AMSTERDAM –  De lidstaten van oliekartel OPEC verlengen hun productiebeperkingen tot aan het einde van 2025. Dat zijn de landen overeengekomen op hun vergadering. Door dagelijks minder olie op te pompen dan mogelijk, hopen de landen de prijzen voor de brandstof hoog te houden.

De twaalf landen van de OPEC en samenwerkende olielanden als Rusland en Kazachstan spraken eerder af hun olieproductie tot aan juni 2024 met bijna 5,9 miljoen vaten per dag te verminderen. Het ging om een combinatie van productiebeperkingen die alle leden hadden afgesproken. Ook waren er vrijwillige verlagingen door een aantal leden, waaronder Saoedi-Arabiƫ en Rusland.

Nu is afgesproken dat een verlaging van 2 miljoen vaten per dag voor het hele OPEC-kartel in stand blijft tot het einde van volgend jaar. Daarnaast beloofde een aantal landen, waaronder Saoedi-Arabiƫ en Rusland, vorig jaar hun olieproductie vrijwillig een stap verder terug te dringen. Deze landen houden een deel van de extra productiebeperkingen, goed voor 2,2 miljoen vaten per dag, tot en met september in stand.

Daarna zullen ze die beperkingen geleidelijk afbouwen. Maar een vrijwillige verlaging van bijna 1,7 miljoen vaten per dag blijft heel 2025 in stand, maakte het Saoedische ministerie voor Energie zondag bekend.  Door hun invloed op de wereldwijde olieprijzen zijn de afspraken ook van belang voor automobilisten die benzine of diesel tanken. De landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 is in mei licht gezakt, maar blijft nog altijd boven de 2 euro liggen.

Op 1 december komen de landen van de OPEC weer bijeen, staat in een verklaring van de OPEC. Ook werd bekend dat de Verenigde Arabische Emiraten vanaf begin volgend jaar geleidelijk wat meer olie mogen oppompen. (NU)…[+]