Opnieuw Koranverbranding gepland in Zweden, op plaats waar volgende week Eurovisiesongfestival plaatsvindt

15-Opnieuw-koranverbranding-gepland-in-Zweden

ZWEDEN – Er staat voor vandaag opnieuw een Koranverbranding gepland in Zweden. De actie zal plaatsvinden in Malmö, de stad waar volgende week het Eurovisiesongfestival 2024 plaatsvindt.
De Zweedse politiechef Per Engström bevestigde aan de Zweedse openbare omroep SVT dat er toestemming gegeven is voor een manifestatie op Gustavs Adolfs Torg, een plein in het centrum van Malmö. De organisatoren hebben gezegd dat ze van plan zijn om een Koran te verbranden. Ze hebben daar ervaring mee, want ze waren ook betrokken bij eerdere Koranverbrandingen in het hele land.
Volgens Engström kan de politie de actie niet verbieden. Zweden heeft geen wetten op blasfemie en het verbranden van een Koran is toegelaten op grond van de vrijheid van meningsuiting. De politie is wel voorbereid en roept op om alles zo rustig mogelijk te laten verlopen.
Ook voor morgen is een aanvraag ingediend om een Koran te verbranden, aldus de politie. De organisatoren zeggen ook zondag een actie te plannen, maar dat kunnen de Zweedse ordediensten niet bevestigen.
De afgelopen twee jaar vonden al verschillende Koranverbrandingen plaats in Zweden. Die leidden tot massale protesten en rellen, ook in het buitenland. Daarbij werd onder meer brand gesticht aan de Zweedse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ook de aanslag van Abdeslam Lassoued vorig jaar in België wordt aan de Zweedse Koranverbrandingen gelinkt. Daarbij kwamen twee Zweedse voetbalsupporters om het leven.
Door de vrees voor aanslagen verhoogde de Zweedse politie het terreurniveau in augustus vorig jaar naar het op één na hoogste niveau. Volgens premier Ulf Kristersson werden verschillende aanslagen verijdeld. (HLN)…[+]