Oud-president Bolsonaro streek $1,2 miljoen op met verkopen van cadeaus

2-Oud-president-Bolsonaro

BRASILIA  –  De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zich tijdens zijn ambtstermijn illegaal verrijkt. Hij streek zo’n $1,2 miljoen op door juwelen en andere luxegoederen die hij van regeringsleiders had gekregen, te verkopen.

Dat staat volgens persbureau AFP in een politierapport, dat maandag openbaar is gemaakt.

Volgens rechercheurs hadden Bolsonaro en een tiental andere verdachten de intentie om de juwelen in het buitenland te verkopen. De opbrengsten van de verkoop werden aan Bolsonaro betaald, ‘zonder gebruik van het formele banksysteem’.

Het Openbaar Ministerie heeft van het hooggerechtshof vijftien dagen gekregen om te beslissen of het tot vervolging overgaat. De 69-jarige oud-president houdt vol onschuldig te zijn.

Tegen de oud-president lopen ook onderzoeken naar het vervalsen van coronavaccinatiebewijzen en naar betrokkenheid bij het plannen van een coup in januari 2023. Duizenden aanhangers van Bolsonaro bestormden toen overheidsgebouwen in de hoofdstad Brasilia, om zijn net aangetreden opvolger Luiz Inácio Lula da Silva af te zetten.                                                     (NU)

Fototekst: De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro. (Getty Images) …[+]