Paus Franciscus beschuldigd van illegaal afluisteren telefoons

Paus-Franciscus-beschuldigd-van

VATICAANSTAD – Paus Franciscus (87) wordt beschuldigd van het illegaal afluisteren van telefoons. Er loopt een VN-onderzoek naar het illegaal aftappen van telefoons tijdens een Vaticaans onderzoek. Dat meldt The Telegraph.

Het Vaticaan heeft een Britse kredietverstrekker, Raffaele Mincione, beschuldigd van fraude. Mincione zou het Vaticaan helpen met investeren in het voormalig Harrods-magazijn in Londen dat miljoenen ponden kostte. Volgens het Vaticaan heeft Mincione de prijs van het pand kunstmatig opgedreven. Het Vaticaan opende een onderzoek naar de vermeende wanpraktijken van Mincione.

Tijdens dat onderzoek heeft het Vaticaan volgens mensenrechtenadvocaat Rodney Dixon KC niet geheel legaal gehandeld. Naar verluidt heeft paus Franciscus bevoegdheden aan onderzoekers gegeven waardoor zij telefoons konden afluisteren, e-mails konden onderscheppen en iedereen konden arresteren die ze maar wilden, zonder toestemming van een rechter. De paus houdt zich aan ‘rescritti’, eeuwenoude wetten die gelden voor de leider van het Vaticaan.

Het Vaticaan verklaart aan The Telegraph dat er gepast is gehandeld. “De legitimiteit van de onderzoeken en de overeenstemming van het Vaticaanse rechtssysteem met de beginselen van een eerlijk proces is door verschillende buitenlandse rechtbanken erkend”, aldus een woordvoerder. (De  Telegraaf)

Fototekst: Paus Franciscus. (ANP) …[+]