Petronas bevestigt vondst olie en gas in Blok 52 offshore Suriname

01-Petronas bevestigt

PARAMARIBO – Petronas Suriname E&P (Petronas) heeft een koolwaterstoffenvondst gedaan met de Fusaea-1 exploratieput in Blok 52 in het Surinaamse zeegebied. De Fusaea-1 exploratieput werd succesvol geboord met een totale diepte van 5.227 meter. Er zijn in de twee aangeboorde sedimentlagen olie- en gashoudende zandlagen aangetroffen.

De boorresultaten zullen verder worden bestudeerd, om na te gaan hoe groot het reservoir is. Onder koolwaterstoffen wordt verstaan olie en gas, waarbij een mengsel van beide kan voorkomen in een reservoir. De boorwerkzaamheden zijn veilig verlopen en op 20 april afgerond.
Staatsolie is enorm verheugd met het nieuws over Fusaea-1. In dit blok werd in november 2023 de Roystonea-1 olievondst gedaan en in december 2020 de Sloanea-1 gasvondst. Er zijn nu in verschillende blokken vondsten gedaan, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een veelbelovende offshore-olie- en gassector in Suriname. Staatsolie heeft als strategie om zoveel mogelijk gebied onder contract te hebben bij internationale partners. Deze kunnen dan via hun investeringen, kennis en kunde de gebieden ontwikkelen, meldt het Surinaams bedrijf in een persbericht.
Petronas ziet het succes van Fusaea-1 en de vondsten met de Roystonea-1 en Sloanea-1 als een belangrijke stap vooruit, in een mogelijk geïntegreerde ontwikkeling van olie- en gasvoorkomens in Blok 52.
De Fusaea-1 exploratieput is de eerste van de twee putten die Petronas dit jaar zal boren. Fusaea-1 ligt op ongeveer 9 kilometer ten oosten van Roystonea-1 en 170 kilometer uit de Surinaamse kust in Blok 52. Het boorschip Noble Voyager is nu de Sloanea-2 verkenningsput aan het boren. Deze verkenningsput is een uitvloeisel van een overeenkomst (Letter of Agreement), die Staatsolie en de partijen in Blok 52 in maart dit jaar hebben ondertekend om de Sloanea-1 gasvondst verder te onderzoeken. Blok 52 heeft een oppervlakte van 4.749 vierkante kilometer. Petronas is met een belang van 50 procent de uitvoerende partner (operator) in dit blok, waarin ExxonMobil ook een belang van 50 procent heeft.…[+]