Poetin brengt dinsdag voor het eerst in 24 jaar bezoek aan Noord-Korea

Poetin-brengt-dinsdag-voor-het-eerst-in-24-jaar

RUSLAND – De Russische president Vladimir Poetin gaat dinsdag voor het eerst in 24 jaar naar Noord-Korea. Poetin blijft daar tot woensdag en vliegt dan door naar Vietnam. Dat maakt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bekend.

 

Er gingen al geruchten rond dat Poetin een bezoek aan de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang zou brengen. De Russische ambassadeur in Noord-Korea, Alexander Matsegora, zei vorige week al tegen een Russische krant dat Poetin het land “binnenkort” zou bezoeken. Het Kremlin ontkende dat bezoek toen nog, maar zei wel dat het Noord-Korea’s “partnerschap op alle gebieden wil opbouwen”. Nu is het bezoek daadwerkelijk bevestigd.

 

Poetin bezocht Noord-Korea voor het laatst in 2000, het jaar dat hij voor het eerst tot president gekozen werd. Zijn komende bezoek zou een nieuwe stap zijn in de groeiende relatie tussen beide landen. In september vorig jaar bezocht dictator Kim Jong-un Rusland, waarbij hij onder meer een bezoek bracht aan het ruimtecentrum Vostochny. Noord-Korea wil met de hulp van Rusland eigen satellieten lanceren. In ruil daarvoor wilde Poetin volgens de Verenigde Staten wapens kopen van Noord-Korea.

 

Sinds de oorlog in Oekraïne haalt Poetin de banden met Kim Jong-un steeds verder aan. Hij kan de extra wapens van Noord-Korea goed gebruiken in de strijd tegen de Oekraïense strijdkrachten. Volgens de VS en Oekraïne gebruikt Rusland die wapens al in de oorlog, maar het Kremlin ontkent tot nu toe dat het Koreaanse wapens heeft ingezet.

 

Ook zou Poetin meer migranten vanuit Noord-Korea willen toelaten. Rusland kampt met een groot arbeiderstekort sinds een deel van de bevolking gemobiliseerd is tegen Oekraïne. Volgens persbureau Reuters zouden honderdduizenden Russen inmiddels gevlucht zijn om onder de dienstplicht uit te komen. (NU.nl) …[+]