Politie heeft nog geen bruikbare tips van samenleving over voortvluchtige Bouterse

Veroordeelde Bouterse wil _zachte landi... vonnis vaststaat _ Bu

PARAMARIBO – De justitiële autoriteiten hebben vanuit de samenleving geen bruikbare tips ontvangen over de voortvluchtige ex-president Desi Bouterse die is veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de Decembermoorden, zegt aan de krant dat hij een bericht van de procureur-generaal heeft ontvangen waarin dit staat aangegeven.

Het bericht naar Essed volgt naar aanleiding van een open brief die Essed en anderen hebben geschreven aan de procureur-generaal en president Chandrikapersad Santokhi over de opsporing van de veroordeelde Bouterse en zijn voortvluchtige kompaan. Er werd aandacht gevraagd om de vonnissen uit te voeren. Essed heeft in het bericht van de procureur-generaal een kopie van een brief die de procureur-generaal naar de president heeft gestuurd, ook ontvangen. In de brief naar de president is de procureur-generaal ingegaan op de stand van zaken over de opsporing. Over Bouterse en Iwan Dijksteel is de internationale opsporing gelast. De politie krijgt echter geen tips uit de samenleving.

Korpschef Bryan Isaacs had eind april nog tijdens een persconferentie van de politie aan de samenleving gevraagd informatie te delen omtrent de voortvluchtige Bouterse en Dijksteel. Volgens hem gaat het om voortvluchtige veroordeelden die worden opgespoord.

“We roepen de samenleving op ook informatie met ons te delen die kunnen leiden tot de aanhouding van de gezochte personen.” Isaacs geeft aan dat er een most wanted lijst is met de namen van de gezochte personen. Bouterse moet een straf uitzitten voor de moord op vijftien personen in de periode van 7,8 en 9 december 1982. WJ…[+]