Premier Haïti dient definitief ontslag in na gewelddadige opstand

14-ZEKER-PLAATSEN--Premier-Haïti-dient

HAЇTI – Ariël Henry heeft zijn ontslag als premier van Haïti definitief ingediend. Daarmee maakt hij ruimte voor een nieuwe regering. Criminele bendes hadden de afgelopen weken al zijn aftreden geëist en waren daarom gewelddadig in opstand gekomen.
Twee weken geleden kondigde de Haïtiaanse regering al een overgangsraad aan. Deze raad moet ervoor zorgen dat er weer een stabiele regering komt die de orde in het land herstelt. De negenkoppige overgangsraad werd donderdag geïnstalleerd, tegelijk met het aftreden van premier Henry.
Henry zat al in het buitenland sinds de opstand van de bendes was begonnen. Zij verenigden zich eind februari onder leiding van de beruchte bendeleider Jimmy Chérizier in een poging om Henry omver te werpen. De bendes bestormden politiebureaus en gevangenissen op het moment dat de premier een bezoek bracht aan Kenia. Daar probeerde hij een akkoord te sluiten voor de inzet van Keniaanse politieagenten tegen criminele bendes in Haïti.
Sindsdien heeft de premier niet meer kunnen terugkeren naar Haïti. Zijn ontslagbrief verstuurde hij uit de Amerikaanse stad Los Angeles. Henry had zijn aftreden in maart aangekondigd, maar het was nog niet bekend wanneer hij definitief zou vertrekken.
In Haïti heerst er al lange tijd frustratie over het aanblijven van Henry als premier. Henry werd waarnemend staatshoofd na de moord op president Jovenel Moïse in 2021, zonder dat daar verkiezingen aan te pas kwamen.
Sindsdien had Henry meerdere keren beloofd af te treden en ruimte te maken voor nieuwe verkiezingen, maar dat gebeurde telkens niet. Nadat Henry zich niet hield aan de belofte om voor februari dit jaar af te treden, kwamen de bendes in opstand.
De overgangsraad staat nu voor de taak om de rust in het straatarme land terug te brengen. Sinds de moord op Moïse heeft Haïti regelmatig te maken gehad met geweld.
De overgangsraad moet bepalen wie de nieuwe premier en regering wordt. Ook stelt de raad een verkiezingscommissie aan om presidentsverkiezingen voor te bereiden. Het mandaat van de raad verloopt in februari 2026. Dan moet de nieuwe president geïnstalleerd zijn.
Ondertussen is het nog steeds onrustig in Haïti. Tijdens de installatie van de overgangsraad waren er verschillende schoten vanaf de straat te horen, melden persbureau AP en de BBC.
Volgens een lid van de overgangsraad controleren criminele bendes een groot deel van de hoofdstad Port-au-Prince. Tienduizenden Haïtianen zijn hun huizen ontvlucht vanwege het geweld en negenhonderd scholen zijn sinds de opstand gesloten. In de eerste drie maanden van 2024 kwamen 2.500 mensen om het leven door bendegeweld, veel meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Veel Haïtianen zijn boos over de onrust in het land, meldt AP. Een groot deel van de bevolking geeft de bendes de schuld van de chaos in Haïti. (NU)…[+]