Premier Modi claimt winst na verkiezingen India, maar minder zetels dan gedacht

2

INDIA – Premier Narendra Modi heeft de winst van de Indiase parlementsverkiezingen geclaimd. Hoewel nog niet alle uitslagen binnen zijn, is het duidelijk dat de Nationale Democratische Alliantie (NDA) die door Modi geleid wordt, kan rekenen op een meerderheid in het parlement.

De 73-jarige Modi had de overwinning al eerder op dinsdag opgeÃĢist. Hij zei daarbij dat de NDA voor de derde keer op rij een mandaat heeft gekregen om een regering te vormen. De NDA kan zeker 272 van de in totaal 543 zetels in het parlement verwachten. Toch is de uitslag een teleurstelling voor de premier. De voorspellingen van de exitpolls liepen uiteen van 355 tot 380 zetels, waarmee een grote overwinning werd verwacht. Daar bleken de exitpolls dus naast te zitten.

De NDA bestaat uit meerdere partijen, waaronder de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata (BJP) van Modi. Die wordt met 240 verwachte zetels dan wel de grootste partij, maar moet ook zetels inleveren. Ook krijgt de partij zelf geen meerderheid meer in het parlement. De Nationale Congrespartij van oppositieleider Rahul Gandhi stevent af op 99 parlementszetels en deed het daarmee beter dan in 2019, toen er 52 werden bemachtigd. De BJP van Modi haalde er toen nog 303.

Deze uitkomst betekent dat Modi afhankelijk is van zijn politieke bondgenoten in de NDA. Oppositieleider Rahul Gandhi concludeerde dat kiezers het signaal hebben gegeven dat ze ontevreden zijn over hoe het land de afgelopen tien jaar is bestuurd. “Dat is een belangrijke boodschap voor meneer Narendra Modi”, stelde hij. De oppositie overlegt woensdag over vervolgstappen. De parlementsverkiezing in India wordt gezien als de grootste in de wereld en duurde anderhalve maand. In die periode kon op verschillende dagen worden gestemd door de 968 miljoen kiezers.

De inwoners van het land kregen te maken met extreme hitte. De temperatuur steeg soms tot boven de 45 graden. Op de laatste dag van de verkiezingen overleden alleen in de staat Uttar Pradesh al 33 medewerkers van stembureaus aan zonnesteken. (NU)…[+]