Presentatie kunstenaarsboek ‘Stuart Robles de Medina: Pengel’

13 (23.00 uur) Presentatie kunstenaarsboek 'Stuart Robles de Medina Pengel'

PARAMARIBO – Beeldend kunstenaar en schrijver Xavier Robles de Medina presenteert donderdag in Readytex Art Gallery zijn kunstenaarsboek: ‘Stuart Robles de Medina: Pengel’. Het boek documenteert uitgebreid het gehele constructieproces van het iconische standbeeld op het Onafhankelijkheidsplein en schetst een breder politiek verhaal rond de periode voor de onafhankelijkheid van Suriname.

Het diepgaande onderzoek van Xavier Robles de Medina werd geïnspireerd door een fotoalbum dat de totstandkoming van het drie en een halve meter bronzen beeld van Johan Adolf Pengel door zijn grootvader, Stuart Robles de Medina, illustreert. Dit album speelde een cruciale rol in zijn artistieke ontwikkeling en zijn keuze voor kunst als beroep. Xavier is een kleinzoon van Stuart Robles de Medina. “Het gaf inzicht in de mogelijkheden en uitdagingen van kunst maken, voor mij als kind in Suriname in de jaren negentig,” verklaart Xavier. “De schaal en technische innovaties van het werk, gestuurd door de wilskracht, het doorzettingsvermogen en de politieke inzet van mijn grootouders, inspireerden me en inspireren me tot op de dag van vandaag.”

Als beeldend kunstenaar verzamelt en arrangeert Xavier beelden en teksten uit digitale en fysieke  bronnen en legt daarmee de basis voor zijn wiskundig in kaart gezette werken, waarin poëzie en politiek samenvloeien. Zijn onderzoek naar het creatieproces van het ‘Pengel’ standbeeld resulteerde in het kunstenaarsboek ‘Stuart Robles de Medina: Pengel’ (coy koi books, 2024), een genummerd en gesigneerd werk dat eerder dit jaar al werd gepresenteerd tijdens zijn solo-expositie:’Love is not a Maybe Thing….’ in galerie Efremidis in Berlijn.

De boekpresentatie op donderdag in Readytex Art Gallery begint om 19.30 uur. Het kunstenaarsboek van Xavier vormt tevens het hoofdonderdeel van de groepsexpositie ‘NON-FICTIE’, samengesteld door hem als curator, die tot en met zaterdag 27 juli te bezichtigen is in de galerie…[+]