Real Madrid legt beslag op vijftiende Champions League-eindzege

real corr

VOETBAL – Real Madrid is en blijft de absolute koning van de Champions League. Borussia Dortmund legde een geweldige finale op de mat, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de ploeg van Carlo Ancelotti, die met 0-2 zegevierde op Wembley.

Bij Real stond Toni Kroos voor het laatst op het veld. De 34-jarige middenvelder kondigde onlangs aan na het EK zijn schoenen aan de wilgen te hangen, zaterdag kreeg hij in de Champions League-eindstrijd zijn afscheidstournee bij De Koninklijke.

Dortmund opende zeer fel. De spelers van Real kregen geen centimeter, terwijl de ploeg van trainer Edin Terzic er bij vlagen gevaarlijk uitkwam. De eerste grote kans was voor Karim Adeyemi. De buitenspeler stond oog in oog met doelman Thibaut Courtois, ging eromheen, maar had daarna te veel tijd nodig. Ook Niclas Füllkrug was dicht bij de openingstreffer. Op aangeven van Maatsen raakte de spits de paal.

Vervolgens kreeg opnieuw Adeyemi een reuzenkans, maar wederom kreeg hij de bal niet achter de doellijn. Beide ploegen gingen met 0-0 rusten – Real loste geen schot op doel – en daarmee deed Dortmund zich tekort. Na rust was het spelbeeld niet veel anders. Nog altijd was Dortmund in de omschakeling levensgevaarlijk en had Real weinig in te brengen.

Het spelbeeld begon 25 minuten voor tijd te veranderen. Dani Carvajal werd van scoren gehouden door Maatsen, waarna Jude Bellingham de 0-1 op zijn hoofd had. De ban werd uiteindelijk iets meer dan een kwartier voor tijd gebroken. Tegen de verhouding in kwamen de Madrilenen op voorsprong. Uit een hoekschop knikte Carvajal, die uitstekend positie koos, raak.

Niet lang na de 0-1 kreeg Bellingham de uitgelezen kans om de marge te verdubbelen, maar de Engelsman schoof de bal naast. Intussen was Marco Reus ingevallen. De middenvelder annex aanvaller speelde na twaalf jaar zijn allerlaatste duel voor Dortmund. Met Reus in de ploeg moest Dortmund een slotoffensief in gang zetten.

Terzic bracht Malen en Sébastien Haller. In plaats van een Duits offensief, waren de kansen in de slotfase voor Real. Onder anderen Kroos en Eduardo Camavinga kregen grote mogelijkheden, maar stuitten op de uitstekend keepende Gregor Kobel. Dortmund kwam de klap niet meer te boven en moest uiteindelijk nogmaals incasseren.

Een grote fout van Maatsen, die een breedtebal aan Bellingham gaf, werd genadeloos afgestraft door Vinicius Júnior. Vlak voor de blessuretijd inging dacht Füllkrug de spanning terug te brengen, maar hij scoorde uit buitenspelpositie.

Recordhouder Real wint voor de vijftiende keer de Champions League. Daarmee is De Koninklijke de absolute heerser van het miljardenbal. (Voetbalprimeur)…[+]