Rijksmuseum zoekt kunstenaar voor nieuw ontwikkelingsprogramma

14.00 uur Rijksmuseum zoekt kunstenaar voor nieuw ontwikkelingsprogramma

AMSTERDAM – Het Rijksmuseum lanceert in 2025 een Artist in Residence-programma. Kunstenaars kunnen een voorstel indienen voor een artistiek project, dat mogelijk ook in het museum zelf te zien zal zijn.

De Artist in Residence krijgt een toelage, plus een budget voor de productie van één of meerdere kunstwerken. De kunstenaar krijgt daarnaast toegang tot de collecties, de bibliotheek, het archief en de laboratoria van het museum.

Op hun eigen website geeft het Rijksmuseum meer uitleg. “We verwelkomen onafhankelijke voorstellen die nieuwe perspectieven bieden op de collecties, geschiedenis en activiteiten van het Rijksmuseum. Kunstenaars hebben de vrijheid om hun eigen artistieke proces en werkwijze te volgen.”

Het genre, medium, onderwerp of formaat van het werk maakt daarbij niet uit. “Zolang het niet in strijd is met de beleidsmatige en ethische principes van het museum, of de veiligheid van de collecties, het gebouw, de bezoekers en het personeel in gevaar brengt.”

Het programma loopt van 1 januari tot en met 31 december 2025. Zowel Nederlandse als internationale kunstenaars mogen een voorstel indienen. (NU.nl)…[+]