Santokhi feliciteert VS met 248 jaar onafhankelijkheid

7 Santokhi feliciteert USA met 248 jaar onafhankelijkheid

PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag tijdens een receptie bij de Amerikaanse ambassade in Suriname namens de Surinaamse regering felicitaties overgebracht aan Amerika ter gelegenheid van de 248e onafhankelijkheidsdag. “Zoals onafhankelijkheid een hoogtepunt is in de geschiedenis van Suriname, is deze ook onmisbaar geweest voor de VS. Wij hebben veel van onze geschiedenis gemeen”, zegt Santokhi.

Ambassadeur Faucher benadrukte de gedeelde geschiedenis van Suriname en Amerika en onderstreepte het belang van onafhankelijkheid voor beide landen. Zowel Suriname als Amerika heeft een slavernijgeschiedenis en deelt kernwaarden zoals democratie, mensenrechten, en de strijd tegen corruptie en drugshandel. De diplomaat merkte op dat op deze dag niet alleen de onafhankelijkheid van Amerika wordt gevierd, maar ook de vriendschap tussen Suriname en de VS. Gelijke rechten en het recht op leven, vrijheid en het streven naar geluk zijn kernwaarden van de democratie van beide landen en vormen volgens Faucher de basis van de vriendschapsrelatie. Hij sprak zijn vertrouwen uit in de toekomst van Suriname als een sterke, stabiele en welvarende natie, en benadrukte de blijvende diepe banden tussen de VS en Suriname. Faucher noemde ook het Amerikaanse bedrijf Newmont Corporation en Anthony Nesty als voorbeelden van deze band. Newmont is een Amerikaans mijnbouwbedrijf dat actief is in Suriname en ondersteuning biedt aan het land. Anthony Nesty is de Surinaamse zwemmer die in 1988 Olympisch goud won en nu hoofdcoach is van het Amerikaanse zwemteam.

President Santokhi benadrukte ook de vrijheid en democratie als essentiële kernwaarden die Suriname zowel bilateraal als wereldwijd met de VS deelt. Tijdens zijn toespraak wees hij vooral op het democratische recht in beide naties waarbij Amerika in november 2024 vrije verkiezingen houdt en Suriname in mei 2025. Santokhi benadrukte ook dat Suriname de strategische en invloedrijke rol van de VS in de aanpak van uitdagingen zoals klimaatverandering en de ontwikkeling van schone energie in acht moet nemen en blijven ondersteunen. “Laten wij met z’n allen de democratie blijven koesteren. Moge de gedachten van vrijheid en democratie de Amerikanen blijven verenigen.” Hij wenste de gehele Amerikaanse natie een fijne onafhankelijkheidsdag toe. “Moge de gedachten van vrijheid en democratie de Amerikanen blijven verenigen”, besloot de president…[+]