Schotse premier dient ontslag in nadat hij eigen regering opblies

14 ZEKER-PLAATSEN--Schotse-premier-dient-ontslag-in

SCHOTLAND – De Schotse premier Humza Yousaf heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Zijn besluit volgt op een chaotische politieke week waarin de premier zijn eigen regering opblies.
Yousaf is premier namens de Scottish National Party (SNP), die Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk nastreeft. De SNP-leider blijft aan als premier totdat er een opvolger gekozen is.

Vorige week legde Yousaf een bom onder de coalitieregering tussen de SNP en de Schotse Groenen, toen hij het samenwerkingsakkoord tussen beide partijen opzegde. Dat akkoord was het fundament onder de moeizaam tot stand gekomen regering onder Yousafs voorganger Nicola Sturgeon, die vorig jaar afscheid nam. Yousaf wilde met de SNP als enige partij in een minderheidsregering doorgaan.
Nadat de premier de samenwerking afgelopen donderdag had opgezegd, reageerden de Groenen woedend door zich achter een motie van wantrouwen van de Schotse Conservatieven tegen Yousaf te scharen. De 39-jarige premier kwam verder in het nauw door een motie van wantrouwen tegen de hele Schotse regering van de sociaaldemocratische partij Labour. Beide moties zouden deze week door het parlement worden behandeld.
Daarmee waren Yousafs kansen op politieke overleving enorm klein. Gisteren gaf hij toe dat hij de reactie van de Groenen op het verbreken van de samenwerking had onderschat, maar hij bleef erbij dat het de juiste keuze was. Vervolgens diende hij zijn ontslag in.
Yousaf blijft aan als premier totdat zijn partij een opvolger heeft benoemd die door het parlement moet worden goedgekeurd. Als dat niet binnen 28 dagen lukt, volgen verkiezingen. The Guardian meldde eerder op de dag al dat er binnen de SNP niet direct een opvolger klaarstaat. Daarmee staan de zaken er voor de SNP niet goed voor.
Het ontslag is een volgende knauw in het toch al turbulente jaar voor de Schotse nationalisten, die al zeventien jaar aan de macht zijn. De weg naar beneden werd eerder al ingezet door een financieringsschandaal, waardoor de voorheen zeer populaire Sturgeon afscheid moest nemen. Nu sneuvelt de tweede SNP-leider in iets meer dan een jaar tijd.
De onrust in de huidige regering en kritiek op Yousafs handelen leiden er mogelijk toe dat de SNP bij een nieuwe verkiezing flink zou moeten inleveren. In de peilingen zijn de nationalisten al ingehaald door Labour. De sociaaldemocraten zijn tegen Schotse onafhankelijkheid, waardoor de SNP het momentum voor een eventueel nieuw onafhankelijkheidsreferendum aan het verliezen is. (NU)…[+]