Spanje eerste finalist

Spanje eerste finalist

VOETBAL – Spanje staat in de finale van het EK voetbal. De ploeg van bondscoach Luis de la Fuente won in de halve eindstrijd met 2-1 van Frankrijk door goals van Lamine Yamal en Dani Olmo.
De ploeg van Didier Deschamps kreeg dit toernooi al veel kritiek vanwege de behoudende speelstijl, maar begon messcherp aan de halve finale. Binnen tien minuten was het zelfs al raak. Randal Kolo Muani kopte binnen uit een voorzet van de zonder masker spelende Kylian Mbappé: 0-1. Voor de Fransen was het pas de eerste treffer uit open spel.
Het antwoord van Spanje liet desondanks niet lang op zich wachten. Uitgerekend Lamine Yamal maakte na 21 minuten gelijk met een fantastische uithaal, waarmee hij Mike Maignan volledig kansloos liet. Het Spaanse toptalent werd daarmee de jongste doelpuntenmaker ooit in de halve finale van een EK. La Roja kantelde het duel niet veel later volledig. Dani Olmo schoot raak, via het been van Jules Koundé.
Na die eerste 25 minuten ging de storm iets liggen, maar de clash tussen de toplanden bleef vermakelijk. In de tweede helft waren er al snel Franse zorgen om Maignan, die goed ingreep voor Nico Williams gevaarlijk kon worden, maar daar wel pijn aan over hield. De doelman kon gelukkig verder. Het spel golfde verder op en neer. Les Bleus jaagde op de gelijkmaker, maar Spanje hield goed stand. Na een uur kwam daarom onder meer Antoine Griezmann in het veld.
Theo Hernández zorgde voor een opleving, maar in kansrijke positie schoot hij hoog over. De Fransen streden met de moed der wanhoop, brachten ook Olivier Giroud, maar kwamen goed weg toen Yamal nog een keer uithaalde. Ditmaal scheerde zijn poging over. Aan de andere kant deed daarna ook de Franse ster van zich spreken. Mbappé dribbelde zich goed vrij, alleen produceerde hij een afzwaaier. De tijd tikte daardoor weg in het voordeel van Spanje, dat zich mag opmaken voor de eindstrijd. Daarin wacht een clash met Nederland of Engeland…[+]