Spelers denken aan staking door overvolle speelkalender

ififpro

VOETBAL – Dat spelers en trainers klagen over de overvolle speelkalender is niet nieuw. Volgens de baas van de Engelse spelersvakbond (PFA) denken de voetballers nu echter aan een staking.

Spelersvakbonden FIFPro en de PFA organiseerden afgelopen donderdag een conferentie over de extreme werkdruk voor voetballers. Daarbij waren ook Premier League-CEO Richard Masters en La Liga-president Javier Tebas aanwezig. Tijdens het evenement werd onder meer gesproken over collectieve actie tegen de overvolle speelkalender. “We kunnen zo niet langer verder”, zei David Terrier, president van de Europese tak van FIFPro.

“De spelers zitten aan hun limiet en de internationale kalender is tot aan de rand toe gevuld”, ging hij verder. “We hebben een keuze. We kunnen op deze manier verder, of we luisteren naar de spelers en nationale competities.” De PFA vraagt al langer om aandacht voor de overvolle speelkalender, zeker nu het WK voor clubs van de FIFA volgende zomer op de planning staat. Maheta Molango, baas van de PFA, stelt tegen de BBC dat de spelers denken aan een staking. “Sommigen zeiden: ‘Ik pik dit niet, we kunnen net zo goed staken’. Anderen zeiden: ‘Wat heeft het voor zin. Ik ben miljonair, maar heb niet eens tijd om het geld uit te geven’.”

De PFA dreigde eerder al met juridische stappen tegen de overvolle speelkalender. Ook de FIFPro luidde niet zo lang geleden nog de noodklok. (VI)…[+]