Staat verliest controle in deel onrustig Nieuw-Caledonië, meer troepen onderweg

14-Staat-verliest-controle

FRANKRIJK – In sommige zones van het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië heeft de Staat de controle verloren. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Franse regering gisteren gezegd. Hij kondigde de inzet van nieuwe veiligheidstroepen aan, na dagen van hevige rellen.
“Er zullen versterkingen aankomen om die gebieden onder controle te brengen die ons de afgelopen dagen zijn ontglipt en waar toezicht niet langer verzekerd is”, zei Hoge Commissaris Louis Le Franc tegen verslaggevers. In de Franse archipel is de noodtoestand afgekondigd.
Eerder deze week braken zware rellen uit in de eilandengroep ten oosten van Australië. De aanleiding was een geplande wijziging van de kiesregels, waardoor Fransen die tien jaar op de eilanden wonen ook mogen stemmen in provinciale verkiezingen. Dat ligt gevoelig onder de inheemse bevolking.
De rellen gingen gepaard met plunderingen en brandstichting. Daarbij vielen vijf doden en honderden gewonden. Als onderdeel van de noodtoestand zijn ongeveer 200 van de naar schatting 5000 “relschoppers” gearresteerd, zeggen de Franse autoriteiten. Eén persoon die verdacht wordt van moord heeft zich overgegeven aan de autoriteiten, zei Le Franc gisteren. (NU)…[+]