Supervulkaan Campi Flegrei bij Napels getroffen door zwaarste aardbeving in 40 jaar

Supervulkaan Campi Flegrei bij Napels getroffen

ITALIЁ  –  Een aardbeving met een kracht van 4,4 is afgelopen maandagavond om 20.10 uur geregistreerd op de Campi Flegrei, een supervulkaan in de buurt van Napels. Een hele reeks bevingen vond plaats in het gebied met een intensiteit die al 40 jaar niet meer is voorgekomen. Het Italiaanse Nationale Instituut voor Geofysica en Vulkanologie staat op scherp, want als de supervulkaan zou uitbarsten, kan dat catastrofale gevolgen hebben. Een vrouwengevangenis en honderden inwoners werden uit voorzorg geëvacueerd.

Voorlopig is er geen grote schade gemeld na de krachtige aardbeving op de Campi Flegrei (Flegreïsche Velden) gisteravond in de buurt van Napels in de Zuid-Italiaans regio Campanië. De sterkste beving werd gisteravond gemeten op 2,5 kilometer diepte en had een kracht van 4,4 op de schaal van Richter. Meteen ook de zwaarste beving in veertig jaar en zelfs ooit gemeten, want ze was nog krachtiger dan die van september vorig jaar van 4,2 op de schaal van Richter. Enkele minuten daarvoor was er overigens ook al eentje met een kracht van 3,5 geregistreerd. De aanhoudende reeks trillingen, die om 19.51 uur gisteravond begon en tot een half uur na middernacht zo’n 150 bevingen telde, wordt een seismische storm genoemd. Het epicentrum ligt nabij de stad Pozzuoli.

De zogenaamde supervulkaan Campi Flegrei barstte voor het laatst in 1538 uit. Sinds 1950 komen aardbevingen er veelvuldig voor, en sinds de jaren 80 is het er erg onrustig op seismisch gebied. Zowel de bevoegde diensten als de inwoners zijn dan ook altijd op hun hoede. Na de zware aardbevingen gisteren ontstond er wat paniek en renden mensen hun huizen uit. Honderden inwoners overnachtten in hun auto of in tenten. Er waren enorme files omdat zovele mensen het gebied wilden ontvluchten.

Scholen in en rond Pozzuoli, Bacoli, Quarto en Monte di Procida blijven ook gesloten. Schuilkelders zijn open. Verder zijn ook honderden bewoners uit voorzorg geëvacueerd, net als 140 gedetineerden uit een vrouwengevangenis bij in een buitenwijk van Pozzuoli. Het gebouw wordt gecontroleerd op eventuele schade. Dat was ook het geval voor een tiental appartementsblokken daar, waardoor zo’n 40 gezinnen hun woonst moesten verlaten.

De laatste grote paniek dateert van 1984, toen 40.000 inwoners uit voorzorg werden geëvacueerd tijdens een periode van intense seismische activiteit. Er werd gevreesd voor een uitbarsting die er nooit gekomen is.

Het gaat om een risicogebied waar zeker een half miljoen wonen. De vulkaan zelf heeft een omtrek van 15 km op 12 km. Campi Flegrei maakt deel uit van de grootste actieve caldera van Europa, gelegen aan de kust tussen de gemeenten Napels en Pozzuoli. Een caldera (‘ketel’ in het Spaans) is een grote komvormige krater, gevormd door het gedeeltelijk instorten van een vulkaan. Een beetje verder ligt de vulkaan Vesuvius, die in het jaar 79 Pompeï van de kaart veegde. Die is veel beruchter dan de Campi Flegrei, maar die laatste is dan weer een supervulkaan. Daarvan zijn er een veertigtal wereldwijd. Ze worden in staat geacht supererupties voort te brengen, met de meest verwoestende en mondiale gevolgen. De uitbarsting van de Campi Flegrei 40.000 jaar geleden heeft op het klimaat van onze planeet beïnvloed.

Er is dan ook enige ongerustheid bij de lokale bevolking en bij wetenschappers door de recente heropleving van activiteit, waardoor het oppervlak 1,3 meter werd opgestuwd sinds 2006. De activiteit is een gevolg van gassen uitgestoten door het magma, die druk zetten op de oppervlakte en de grond laten barsten. Maar het meest rampzalige scenario – een uitstoot van lava, assen en gesteente – is gelukkig erg onwaarschijnlijk in de nabije toekomst, zo voorspellen specialisten. (HLN)…[+]