Tekort aan eten en drinkwater dreigt door regenval Kenia “Werk boeren onmogelijk”

Flag_of_the_Red_Cross.svg

KENIA – De overstromingen in Kenia hebben volgens het Rode Kruis geleid tot een humanitaire crisis. Er dreigt een tekort aan eten. Bovendien is de kans op ziekte-uitbraken groot doordat er geen schoon drinkwater is, zegt de hulporganisatie.

Kenia kampt al weken met zware regenval. Daardoor zijn grote gebieden onder water komen te staan en hebben aardverschuivingen plaatsgevonden. Keniaanse media meldden vorige week dat het dodental is opgelopen tot bijna driehonderd. Volgens overheidscijfers zijn meer dan 400 duizend mensen getroffen, van wie er ruim 278 duizend op de vlucht sloegen. Bijna het hele land is getroffen, zegt het Rode Kruis.

“Er is zoveel landbouwgrond overstroomd dat het werk van boeren onmogelijk is”, zegt het Rode Kruis. Daardoor is “grote voedselonzekerheid” ontstaan. Ook zijn waterbronnen verwoest of vervuild geraakt, waardoor watertekorten ontstaan. De organisatie zegt te helpen met medische hulp, tijdelijk onderdak, eten en drinken en psychische hulp.

Het Rode Kruis verwijst ook naar onderzoek van klimaatonderzoeksorganisatie World Weather Attribution. Daaruit blijkt dat de overstromingen zijn verergerd door klimaatverandering. De problemen worden groter naarmate de aarde verder opwarmt. Daar moet Kenia zich volgens het Rode Kruis op voorbereiden. (De Telegraaf)…[+]