Tientallen grote tornado’s en zware orkanen richten veel schade aan in VS

Tientallen-grote-tornado’s-en-zware-orkanen-richten-veel-schade-aan-in-VS

De doortocht van tientallen grote tornado’s heeft geleid tot veel verwoesting in het Midwesten van de VS. De stad Omaha en het omliggende gebied in de staat Nebraska zijn bijzonder hard getroffen. Ongeveer 150 huizen werden er beschadigd of zelfs verwoest, meldden lokale media zaterdagavond lokale tijd. Ondanks de grote schade bleven mensen als bij wonder ongedeerd, stelt de gouverneur.

Op beelden is te zien hoe van gebouwen alleen nog maar puin overblijft. Er waren ook meldingen van een tiental gewonden, maar er vielen geen dodelijke slachtoffers. Duizenden huishoudens zaten zonder stroom. Volgens schattingen van de weerdienst lopen de windstoten van de tornado’s op tot ongeveer 215 kilometer per uur.

Todd Schmaderer, politiechef in Omaha, zegt van geluk te spreken dat er zo weinig gewonden zijn. De waarschuwingssystemen in de stad, die ongeveer een half miljoen inwoners telt, hebben goed gewerkt. Ze hebben levens gered, klinkt het nog. „Het is een buitengewoon wonder dat we zo’n storm zonder dodelijke slachtoffers hebben overleefd”, verklaarde gouverneur Jim Pillen van Nebraska tijdens een bezoek aan de stad.

In Lancaster County werden ongeveer 70 mensen gered uit een industrieel gebouw dat door de storm werd neergehaald. Een tornado trok over de rivier Missouri naar de naburige staat Iowa. Daar was er veel schade in het stadje Minden. Ongeveer vijftig huizen werden volledig verwoest.

Alleen al vrijdag en zaterdag werden er volgens CNN tientallen tornado’s en zware orkanen gemeld in vijf staten. Waarschuwingen voor noodweer waren van kracht voor ongeveer negen miljoen inwoners.Experts schrijven de toename van natuurrampen in de VS, zoals stormen, overstromingen en bosbranden, toe aan de gevolgen van klimaatverandering.

(De Telegraaf)…[+]