Tientallen jaren cel voor dodelijke schietpartij gaybar Oslo

4-Tientallen-jaren-cel-voor-dodelijke-schietpartij-gaybar-Oslo

OSLO – Een 45-jarige man heeft dertig jaar cel opgelegd gekregen, voor een dodelijke schietpartij bij een gaybar in Oslo. Noorse media berichten dat de straf verlengd kan worden, als hij nog steeds als een gevaar voor de samenleving wordt gezien.

De autoriteiten beschuldigden de in Iran geboren Noor Zaniar Matapour van terrorisme en moord. Hij zwoer in 2022 trouw aan Islamitische Staat en begon minder dan een uur later te schieten in het centrum van de hoofdstad. Er vielen twee doden en veel mensen raakten gewond.

De aanval vond kort voor de plaatselijke Pride plaats en was volgens de rechtbank duidelijk gericht was tegen de homogemeenschap. „Het doel was om zoveel mogelijk homoseksuele personen te doden en in bredere zin om lhbti-personen angst aan te jagen.”

Matapour kon meteen worden overmeesterd en heeft nooit toegelicht wat zijn motieven waren. Zijn advocaat probeerde hem ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Het hoofd van een organisatie voor slachtoffers en nabestaanden noemde de uitspraak bij omroep NRK een grote opluchting. Matapour gaat lange tijd de cel in en moet een schadevergoeding betalen van 112 miljoen kroon, bijna 10 miljoen euro.

De Noorse Inlichtingendienst heeft na de aanslag excuses aangeboden. Uit een rapport kwam naar voren dat de aanslag voorkomen had komen worden. De Pride, een groot lhbti-festival, ging na de schietpartij uiteindelijk niet meer door.                                         (De Telegraaf) …[+]