Uruguay-icoon Cavani stopt als international

MANCHESTER, ENGLAND - APRIL 12:  Edinson Cavani of Paris Saint-Germain in action during the UEFA Champions League Quarter Final second leg match between Manchester City FC and Paris Saint-Germain at the Etihad Stadium on April 12, 2016 in Manchester, United Kingdom.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

VOETBAL-Edinson Cavani heeft donderdag zijn afscheid als international van Uruguay aangekondigd. De 37-jarige oud-spits van Paris Saint-Germain en Manchester United mist daardoor de Copa América van komende zomer.
“Ik wil de ploeg bedanken voor alle lessen. Ik heb nu weinig woorden, maar diepe gevoelens. Dank aan iedereen die onderdeel was van mijn pad. Het waren prachtige jaren”, schrijft Cavani op Instagram. “Ik kan duizend dingen zeggen, maar ik wil me toewijden aan deze nieuwe fase van mijn carrière. Ik heb besloten om een stap opzij te zetten, maar ik zal de ploeg altijd met een kloppend hart blijven volgen. Ik stuur een dikke knuffel aan al mijn mensen. Hup Celeste.”
Cavani maakte in 2008 tegen Colombia zijn debuut als international. Hij groeide uit tot een icoon van de nationale ploeg van Uruguay, waarmee hij meerdere grote toernooien speelde. Cavani kwam in zestien jaar tot 136 interlands en 58 treffers. Daarmee is de 37-jarige spits van Boca Juniors vice-topscorer van Uruguay. Alleen voormalig Ajax- en FC Barcelona-spits Luis Suárez (68 goals) vond vaker het net voor de nationale ploeg.
Cavani loopt door zijn afscheid als international deelname aan de Copa América van komende zomer mis. Uruguay is op het toernooi ingedeeld in een poule met de Verenigde Staten, Bolivia en Panama. Cavani beleefde in 2011 zijn interlandhoogtepunt. In de zomer van dat jaar won hij met zijn land de Copa América. Cavani kwam in de finale tegen Paraguay (3-0) als invaller binnen de lijnen.
Een jaar eerder haalde Cavani met Uruguay de halve finales van het WK in Zuid-Afrika. In de halve finale ging het Zuid-Amerikaanse land met 3-2 onderuit tegen het Nederlands elftal.

Cavani gold in Europa jarenlang als een gevreesde spits. Hij speelde voor onder meer Napoli, Paris Saint-Germain en Manchester United, waar hij makkelijk het net vond. Sinds afgelopen zomer draagt hij het shirt van Boca Juniors. (VI)…[+]