Vakbonden nemen rest van de week vrij

01-Vakbonden

PARAMARIBO – Alle vakbonden aangesloten bij C-47 en enkele samenwerkende vakbonden zijn op 2 en 3 mei in actie. Aangezien 1 mei Dag van de Arbeid is en deze al een nationale vrije dag is, betekent dit dat mensen op de andere dagen van de week niet naar het werk zullen gaan.
Dit werd gisteren besloten tijdens een spoedassemblee van de Arbeid. “De overheid moet de verhoging van de energietarieven onmiddellijk terugdraaien. Zolang dat niet gebeurt, zullen de bonden in actie blijven,” zei Robby Berenstein, de voorzitter van C-47, gisteren tegen alle aanwezigen toen de acties werden aangekondigd. Volgens Berenstein zijn de tarieven die mensen nu moeten betalen voor stroom ondraaglijk hoog en kunnen velen zich dat niet eens meer veroorloven. “Dit kan gewoon niet en het is onacceptabel dat het volk wordt gedwongen om de forse tarieven voor stroom te betalen. Er moet meer duidelijkheid komen over hoe de tarieven tot stand zijn gekomen, en de aanbevelingen van de Energie tarievencommissie over de opbouw van de stroomtarieven moeten worden meegenomen,” aldus Berenstein.
Volgens hem hebben de bonden de afgelopen weken verschillende brieven naar de regering gestuurd, maar zonder het gewenste resultaat. Marcia Clumper, secretaris van C-47, vertelt dat ze voorlopig niet de straat op zullen gaan, maar dat dit afhangt van de regering. “De regering heeft tot uiterlijk vrijdag de tijd om te reageren en met ons om de tafel te gaan. Als ze dat niet doen, zullen de acties vanaf na vrijdag verder worden verscherpt,” zegt Clumper.
Enkele bonden aangesloten bij C-47 zullen hun leden verder informeren over wat te doen. De verschillende vakbonden zullen de werkgevers informeren over het besluit dat is genomen op de assemblee van de vakcentrale gisteren op het hoofdkwartier aan de J.A. Pengelstraat.
Het syndicaat Wi Sa Stre heeft gisteren na de assemblee van C-47 meteen een vergadering belegd, om te beslissen over de vervolgstappen voor hun eigen leden. Meredith Hoogdorp, onderdirecteur van het syndicaat, kon nog niet zeggen of de leerkrachten die bij hen zijn aangesloten ook opgeroepen zullen worden om op 2 en 3 mei thuis te blijven. De Surinaamse Onderwijzers Bond (SOB) heeft gisteren na de spoedassemblee van de Arbeid met C-47 haar leden geïnformeerd dat is besloten om in actie te komen tot en met vrijdag. “De SOB-leden kunnen zich geen enkele verhoging van nutstarieven meer veroorloven vanwege de sterk gedaalde koopkracht, en de ontoereikende lonen die onderwijsgevenden nog steeds elke maand ontvangen,” aldus een mededeling aan hun leden.…[+]