“Veel grondproblemen moeten nog opgelost worden”

Veel grondprobleme

PARAMARIBO – Er zijn nog teveel grondproblemen in het land die opgelost moeten worden. Dit zegt president Chandrikapersad Santokhi op de regeringsconferentie van vandaag. “De minister is er al mee bezig, maar de oplossingen zijn nog steeds te traag en de problemen stapelen zich op. De vicepresident, ik en de rest van de regering gaan bij de eerstvolgende ministerraadsvergadering specifiek breedvoerig hierover praten en als er wetten moeten komen om de problemen op te lossen, dan gaan wij die maken en implementeren”, zegt de president.

Er zijn veel klachten over de oneigenlijke manier van gronduitgifte. Er zijn veel zaken van gronden die al aan anderen toebehoren de afgelopen periode behandeld. “Een aantal van de dubbele gronduitgiftekwesties is al teruggedraaid en ik zie ook dat de minister de aanvragen die er al jaren lagen op het ministerie in behandeling heeft genomen. Alles wordt nu op de website bijgehouden, zodat men kan zien wat de status is van de aanvragen.”
Met grondconversie heeft de regering tot nu toe al ruim SRD 50 miljoen verdiend. De regering verwacht dat dit bedrag tot het einde van dit jaar zeker zal oplopen tot SRD 150 miljoen. “Grondconversie geeft de mensen een stukje veiligheid en garantie over hun perceel, maar tegelijkertijd verdient de Staat er ook aan. Dit geld wordt dan ingezet voor het sociaal programma, zodat het terug vloeit naar de samenleving. Zo is er nog een aantal oplossingen in verband met grondenkwesties, die de regering binnenkort zal invoeren.”
Santokhi zegt dat de grote zaken die de samenleving bezighouden, zoals uitgifte van grote lappen landbouwgronden, massale ontbossing en de vele rechtszaken in verband met gronduitgiften waarvoor de Staat voor het gerecht wordt gesleept onderwerpen zijn waarover de regering wetgeving wil gaan ontwikkelen. “De vicepresident en de minister gaan heel gauw nog hierover een gesprek hebben, want de resultaten moeten zichtbaar zijn naar de samenleving toe en dat is nog niet het geval”, zegt de president.