Verwijten en misleidingen boventoon tijdens behandeling deviezenregeling

8 (14.00 uur) Verwijten en misleiding boventoon tijdens behandeling Deviezenregeling

PARAMARIBO – Het debat over de ontwerpwet voor wijziging van de deviezenregeling in het parlement werd gisteren overschaduwd door hevige confrontaties tussen de oppositie en de coalitie. VHP-parlementariër Kishan Ramsukul richtte scherpe kritiek op de NDP-fractie, waarbij hij hen beschuldigde van streven naar macht om strafvervolging van bepaalde individuen te ontlopen. Hij sneerde: “Wat kan je verwachten van een partij die alleen maar aan de macht wil komen om bepaalde mensen te beschermen?”

De beschuldigingen tussen de oppositie en coalitie waren doorspekt met verwijten en vermeende misleidingen, bedoeld om elkaar in diskrediet te brengen. Tijdens het ‘blame game’ vielen harde woorden. NDP-lid Ebu Jones noemde Ramsukul zelfs een ‘oliebol’. Hij bespotte ook een lid van de coalitie door hem een ‘cracker’ te noemen, hoewel niet duidelijk was wie hij precies bedoelde.

De oppositie bracht kwesties naar voren over vermeende misstanden bij de Deviezencommissie onder leiding van de voortvluchtige Prenobe Bissessur. De NDP-fractie stelde vragen over mogelijke ongeoorloofde geldtransacties onder zijn leiding en problemen bij de SLM tijdens de eerste twee jaren van het kabinet Santokhi.

Er werd ook gedebatteerd over de dalende wisselkoers. Volgens de NDP is de daling misleidend omdat de douanekoers hierop niet lijkt te reageren. De coalitie reageerde door te vragen naar de verblijfplaats van de voortvluchtige oud-financiënminister Gillmore Hoefdraad en de ondergedoken ex-president Desi Bouterse, die volgens de VHP-fractie verantwoordelijk worden gehouden voor de financiële problemen van het land.

Chuanrui Wang (VHP) beschuldigde de NDP-fractie ervan bewust misleidende informatie te verspreiden om zichzelf in een positief daglicht te stellen en het huidige kabinet de schuld te geven van fouten die door de vorige regering zijn gemaakt. Ramsukul vermoedt dat de voormalige machthebbers proberen terug aan de macht te komen om Bouterse, Hoefdraad en andere prominente partijleden uit de gevangenis te houden…[+]