WADA heeft niet verkeerd gehandeld in zaak Chinese zwemmers

WADA-heeft-niet-verkeerd-gehandeld-in-zaak-Chinese-zwemmers

ZWEMMEN – Het mondiale antidopingbureau WADA heeft niet verkeerd gehandeld in de zaak van 23 Chinese zwemmers die kort voor de Olympische Spelen van 2021 betrapt werden op doping en toch mochten meedoen. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek.

De zwemmers testten positief op het middel trimetazidine, dat in een hartmedicijn zit en prestatiebevorderend werkt. Alle zwemmers ontliepen een schorsing, omdat het WADA de bevindingen van de Chinese dopingautoriteit Chinada niet kon weerleggen. Die meldde dat de sporters het middel onwetend hadden binnengekregen via besmette voeding.

Een groot deel van de betrapte zwemmers kwam ook gewoon uit op de Spelen van Tokio. De Chinese zwemploeg behaalde zes medailles. Zhang Yufei was een van de atleten die positief testte. Zij won vervolgens twee keer goud. Ook Wang Shun (één keer goud en één keer zilver) en Qin Haiyang (wereldrecordhouder op de 200 meter schoolslag) kregen een positieve testuitslag.

Het WADA liet wetenschappelijke en juridische experts kijken naar de bevindingen uit China en moest de conclusie trekken dat er geen “geloofwaardig bewijs” was om de Chinese versie van de gebeurtenissen te weerleggen. Het bureau is om die reden niet in beroep gegaan en moest de zwemmers vrijpleiten.

“Alle elementen waarmee het WADA rekening heeft gehouden – of ze nu afkomstig zijn uit het dossier dat Chinada met zijn besluit heeft overgelegd of uit de onderzoeksprocedures die het heeft uitgevoerd – tonen aan dat de beslissing om geen beroep in te stellen redelijk is, zowel vanuit het standpunt van de feiten als de toepasbare regels”, schreef onderzoeksleider Eric Cottier in zijn rapport.

 

De zaak bleef in aanloop naar de vorige Spelen binnenskamers. Elf van de betrapte zwemmers doen in Parijs opnieuw mee aan de Spelen. (Nusport) …[+]