Wasberenplaag in Japanse hoofdstad Tokio zorgt voor miljoenenverlies

14-Wasberenplaag-in-Japanse-hoofdstad-Tokio-zorgt-voor-miljoenenverlies

JAPAN – De Japanse hoofdstad Tokio gaat gebukt onder een wasberenplaag. Ze sluipen huizen in en eten akkers leeg, schrijft de Japanse krant The Mainichi deze week. De Japanse overheid wil nu nog meer wasberen gaan vangen.
Tien jaar geleden waren er al zorgen over de dieren omdat ze zich goed kunnen aanpassen aan de leefomstandigheden. Om die reden werd er toen al gevreesd voor een enorme toename in de populatie. Plannen om de groei tegen te gaan hielpen niet.
Want in amper tien jaar tijd is het aantal wasberen in de Japanse hoofdstad vervijfvoudigd. De gemeente Tokio ving in 2012 nog 259 wasberen, in 2022 waren dat er al 1.282. En dat is nog maar een klein deel van de hele populatie.
“Onze vallen gaan soms kapot omdat de wasberen er alles aan doen om eruit te komen”, vertelt een ambtenaar tegen The Mainichi. “We vangen slechts een klein deel, dus we kunnen het totale aantal wasberen niet goed inschatten.”
De schade is wel duidelijk. De wasberen eten zowel andere dieren als planten. Tot frustratie van boeren in en rond Tokio die moeten toekijken hoe wasberen er met hun fruit en groenten aan de haal gaan. In het jaar 2022 leverde het volgens de landbouwsector een verlies van 450 miljoen yen op (omgerekend bijna €2,7 miljoen).
Lokale overheden komen nu met een nieuw noodnummer en delen vallen uit aan inwoners in de hoop meer wasberen te vangen. Dat belooft een lange strijd te worden: de dieren staan erom bekend zich in rap tempo voort te planten. (NU)…[+]