Waterkwaliteit Seine voor olympische zwemwedstrijden ‘alarmerend’

08-Seine

ZWEMMEN – De kwaliteit van het water van de Seine, waarin tijdens de Olympische Spelen van Parijs moet worden gezwommen, is alarmerend. Dat zegt Surfrider Foundation, een stichting die zich bezighoudt met onder meer de waterkwaliteit in zeeën, meren en rivieren.
De organisatie heeft het afgelopen halfjaar veertien metingen uitgevoerd onder de bruggen Alexandre-III en Alma, waar de triatlon en het openwaterzwemmen plaatsvinden. Dertien metingen hebben waarden opgeleverd die “boven of ver boven” de drempelwaarden liggen die voor zwemmen worden aanbevolen.
Uit het onderzoek blijkt dat de concentraties E. coli en enterokokken regelmatig veel hoger liggen dan de Europese zwemrichtlijn uit 2006 en de schalen van de zwem- en triatlonfederaties voorschrijven. Wel moet worden vermeld dat de resultaten een periode betreffen waarin zwemmen in de Seine niet is toegestaan.
Het is de bedoeling dat de rivier die dwars door Parijs stroomt in de zomermaanden toegankelijk is voor het grote publiek. De belangrijkste bestuurder van de verantwoordelijke regio Île-de-France beloofde eerder dat de waterkwaliteit van de Seine “voldoende” zal zijn tijdens de olympische zwemwedstrijden.
Analyses van de stad Parijs hadden al aangetoond dat tussen juni en september 2023 geen van de veertien Parijse waterbemonsteringspunten een voldoende kwaliteitsniveau had bereikt op basis van de Europese richtlijnen. (Nusport)…[+]