Zelensky reist af naar aangevallen grensregio Kharkiv

15-Zelensky-reist-af-naar-aangevallen-grensregio-Kharkiv

OEKRAЇNE – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is gisteren afgereisd naar de grensregio Kharkiv. Hij heeft daar hoge militairen gesproken, meldt de president op Telegram. Het Russische leger heeft de afgelopen dagen terreinwinst geboekt in de regio.
“De situatie in de regio Kharkiv is over het algemeen onder controle”, zei Zelensky. “Onze soldaten brengen de bezetter aanzienlijke verliezen toe. Maar de situatie in het gebied blijft extreem moeilijk.”
Zelensky liet afgelopen woensdag weten dat de situatie in Kharkiv gedeeltelijk was gestabiliseerd. Het Oekraïense leger meldde gisteren hetzelfde. “De situatie in Kharkiv blijft gecompliceerd, maar ontwikkelt zich op een dynamische manier”, zei een woordvoerder. “Onze verdedigingstroepen hebben de situatie gedeeltelijk gestabiliseerd. De opmars van de vijand is op bepaalde plekken stopgezet.”
Toch boekt het Russische leger terreinwinst in de regio Kharkiv. Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) heeft Rusland de afgelopen dagen op meerdere plekken zo’n 6 kilometer gewonnen. Daarbij ligt de focus op het maken van een bufferzone langs de grens in plaats van dieper het land intrekken, meldt de denktank.
Het Oekraïense leger kampt met een tekort aan wapens en troepen. De Verenigde Staten hebben een nieuw steunpakket ter waarde van $61 miljard (€56 miljard) aangekondigd, maar dat komt pas aan het einde van dit jaar. Daarom heeft het Russische leger het aantal aanvallen in het oosten van Oekraïne de afgelopen tijd opgeschroefd.
In de afgelopen dagen zijn zo’n negenduizend inwoners uit Kharkiv geëvacueerd. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Ihor Klymenko beschuldigt Rusland van het oppakken en doden van burgers in de regio.
Russische militairen zouden de evacuatie in de plaats Vovchansk hebben verhinderd. Mensen “zijn ontvoerd en naar kelders gedreven”, stelde de minister op Telegram. Een inwoner die te voet probeerde te vluchten, is volgens hem gedood.
Rusland begon vorige week een nieuw offensief in de regio Kharkiv. Dat heeft geleid tot de grootste terreinwinst voor Rusland in anderhalf jaar tijd. Russische troepen hebben dit jaar volgens persbureau AFP ongeveer 800 vierkante kilometer aan Oekraïens grondgebied ingenomen. In 2023 zou het om zo’n 600 vierkante kilometer gaan.
De stad Kharkiv bevindt zich op enkele tientallen kilometers van de grens met Rusland. Daarom is het een strategisch doelwit voor de Russen.
Oekraïne verdreef in 2022 een groot deel van de Russische troepen uit Kharkiv. In september 2022 liet Rusland formeel weten dat het zich uit de regio had teruggetrokken. Maar nu probeert Moskou daar dus opnieuw de grens over te steken. (NU)…[+]