Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten aan grens met Noord-Korea

Zuid Korea lost waarschuwingsschoten aan grens met Noord Korea

ZUID-KOREA – Het incident vond plaats in een overwoekerd gebied in de bufferzone tussen de Korea’s. Ongeveer twintig Noord-Koreanen zouden in de bufferzone werken, ook wel de gedemilitariseerde zone DMZ genoemd. Ze liepen door de bosjes en trokken zich na waarschuwingsoproepen en -schoten terug, meldt de Zuid-Koreaanse krijgsmacht, die eraan toevoegt dat er geen “ongebruikelijke bewegingen” zijn waargenomen.

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen. Pyongyang heeft de afgelopen weken meer dan duizend ballonnen met afval en uitwerpselen naar het zuiden gestuurd. Zuid-Korea maakte eerder zelf ook gebruik van ballonnen om propagandaflyers en Amerikaans geld naar Noord-Korea te sturen.

Als reactie op de ballonnenactie van het noorden, besloot Zuid-Korea een militaire overeenkomst met Noord-Korea volledig op te schorten, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor militaire en andere acties bij de grens. De Korea’s sloten het historische akkoord in 2018 om de onderlinge spanningen te verminderen. In 2023 besloot Noord-Korea zich al niet meer aan de afspraken te houden, nadat Zuid-Korea het akkoord deels had opgeschort uit onvrede met het noorden.   (NU)…[+]