WASHINGTON - Sterrenkundigen hebben voor het eerst bewijs gezien dat een ster twee keer is ontploft. Exploderende sterren zijn niet nieuw, maar dat dezelfde ster twee keer kan ontploffen werd nog niet vastgesteld.
De onderzoekers spreken van de "belangrijkste explosies in het heelal". Het gaat om een zogenoemde supernova type 1a. Een supernova is een grote ster die ontploft. Bij een type 1a is er eigenlijk sprake van twee sterren die samen één geheel vormen, een zogenoemde dubbelster. Door het bestuderen van de rest van supernova SNR 0509-67.5 op zo'n 160.000 lichtjaar afstand, zagen wetenschappers dat dezelfde ster twee keer kan ontploffen.
De eerste explosie werd veroorzaakt doordat een buitenste 'schil' van helium instabiel werd. Dat veroorzaakte in dit geval de eerste ontploffing aan het oppervlak van de ster. Die explosie stuurde volgens de astronomen ook sterke schokgolven naar de kern van de ster. Die werd daardoor samengeperst tot het punt dat er nog een explosie plaatsvond. Type 1a-supernova's zijn de belangrijkste bron voor het element ijzer. Volgens de onderzoekers maken die supernova's meer dan de helft van al het ijzer in het heelal. "Toch begrijpen we nog steeds niet hoe dat proces precies werkt, ook al zijn ze zo belangrijk."
De wetenschappers spreken daarom van "de belangrijkste ontploffingen in ons universum". Het geeft volgens de onderzoekers aan dat sterren kunnen ontploffen voordat ze opgebrand zijn en onder hun eigen massa bezwijken. Daarnaast zien de ontploffingen er volgens hoofdonderzoeker Priyam Das "ook gewoon heel gaaf uit". (NU/ESO)