PARAMARIBO – De spanning tussen de bushouders van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) en de overheid is geëscaleerd in een prikactie bij het NVB-kantoor aan de Heiligenweg.
Uit protest hebben de bushouders gisterochtend de Heiligenweg gebarricadeerd, door hun bussen in lange rijen aan beide kanten van de weg te parkeren. De politie moest erbij komen om de bussen van de weg te laten verwijderen, zodat het verkeer weer normaal doorgang kon hebben.
Na acht maanden zonder betaling eisen de bus- en boothouders onmiddellijke uitbetaling van achterstallige vergoedingen, beginnend met minstens de maand december 2024. “We zijn het wachten zat. Als we geen concrete toezegging krijgen, komt er een zwaardere actie. Suriname gaat het voelen”, aldus een woordvoerder van de actievoerders.
Volgens de organisatie vertegenwoordigen zij meer dan 150 bussen én boothouders in Suriname, die vooral mensen vervoeren in sociaal kwetsbare gebieden waar lijnbussen niet komen. “Wij rijden bijvoorbeeld naar Richelieu voor SRD 150, terwijl een PN-bus SRD 600 rekent. We brengen mensen diep het binnenland in waar niemand anders rijdt”, legt een vertegenwoordiger uit. De acties treffen niet alleen bushouders, maar ook boothouders die cruciaal zijn voor het vervoer over water.
De groep geeft aan dat zij gezamenlijk maandelijks tussen de SRD 9 en 10 miljoen van de overheid zouden moeten ontvangen. Door de vertragingen is de schuld van de Staat inmiddels opgelopen tot meer dan SRD 100 miljoen. “We vragen niet het onmogelijke”, aldus de actievoerders. “Tenminste de betaling van december 2024 moet nú gebeuren. Daarna willen we samen met de overheid en het NVB-bestuur om de tafel zitten om te kijken waar de knelpunten zitten zodat wij ook de rest uitbetaald kunnen krijgen.”
Opvallend is dat de actievoerders duidelijk aangeven niet in conflict te willen treden met de nieuwe regering. “Wij willen juist samenwerken”, stelt een bestuurslid. “Als er binnen de boothouders iets mis is, willen we dat onderzoeken en oplossen. Maar laat de bushouders tenminste apart betaald worden, zodat mensen hun werk kunnen blijven doen.”
Het barricaderen van de Heiligenweg heeft voor verkeersoverlast gezorgd. Hoewel de actievoerders spreken van een “prikactie”, geven ze tegelijkertijd aan dat het effect van de acties snel merkbaar zal zijn. “We gaan niet zomaar weg. Als er vandaag geen toezegging komt over betaling van december, dan gaan we morgen verder met een zwaardere strategie”, klinkt het. Wat die strategie precies inhoudt, willen ze niet prijsgeven, maar de boodschap is helder: “Suriname gaat het voelen.”
Het bestuur benadrukt dat de acties niet gericht zijn op confrontatie met de overheid, maar op het veiligstellen van hun bestaanszekerheid. “We willen niet vechten, maar samenwerken om te zorgen dat iedereen maandelijks zijn geld krijgt.