PARAMARIBO- Het zijn steeds weer de kinderen van de districten, die het meest lijden onder de acties van de schoolvervoerders. Paramaribo wordt bijna niet getroffen...
door de acties van de bond. Dit zeggen enkele schoolleiders in gesprek met de krant naar aanleiding van de acties van de bus- en boothouders aangesloten bij de Organisatie van Bus- en Boothouders Schoolvervoer (OBBS). Zij hebben besloten om vanaf gisteren de bussen in de garages te houden en de boten aan de ketting.
Een schoolhoofd van een muloschool te Para vertelt in gesprek met de krant dat hij het erg vindt dat het steeds weer de kinderen van de districten zijn die het hardst getroffen worden door de acties. Door de acties van gisteren is er besloten om alleen de leerlingen van de vierde klas naar school te laten komen, omdat zij schoolonderzoek hebben. “ De ouders hebben voor gisteren moeite gedaan om hun kind naar school te sturen, maar vraag me af hoelang dit door zal gaan. Een particuliere bus kost geld en niet iedereen kan dat permitteren vandaar men hun kind met de schoolbus naar school stuurt.”, stelt hij. Hij vraagt zich af hoe lang de acties zullen duren en hoopt dat de bus- en boothouders zo snel mogelijk de dienstverlening kunnen hervatten.
Wayne Telgt, de voorzitter van de OBBS vertelt in gesprek met de krant dat vanwege overmacht situatie de bus- en boothouders het werk hebben neergelegd. Zij kunnen niet tanken, omdat er geen geld is. Ook vragen zij aandacht voor de structurele zaken, die moeten worden aangepakt, los van betalingsachterstanden en het termijn waarop ze hun geld moeten ontvangen.
Het gaat hierbij om achterstallige terugwerkende kracht verhoging van 15% van vorig jaar januari, februari en ochtend- en avondvervoer van april en vervoersgelden waarbij leerkrachten, moeten worden opgehaald. Ook vakantiegelden in de periode van de grote vakantie 2024, kerstvakantie 2024 en de paasvakantie 2025 zijn nog niet uitbetaald. Het gaat niet specifiek over de periode maar meer over dat er goede afspraken worden gemaakt.
Telgt vertelt verder dat de OBBS ook bezig is om structuur te brengen in deze organisatie door te kijken als er een contributiesysteem of fonds kan worden opgezet waarbij de leden ook de factor financiering kunnen aanbieden als organisatie. “Het gaat erom dat de regering zich aan hun afspraak moet houden en ons op tijd uitbetalen. In het verleden hadden we voor de 5e van de maand ons salaris al, maar de laatste tijd worden we steeds later uitbetaald. Behandel ons als waardige ondernemers die we zijn en laat het niet zo zijn dat de bushouders hun bus moeten verkopen om in de ambtenarij te gaan. Daarom moeten alle schakels op één lijn zijn anders ontstaat er een machtsstrijd en dat willen we voorkomen, stelt hij”.
Hoelang dit actiemodel zal worden gehanteerd hangt af van de regering. Dit is een sector waar mensen worden vervoerd die later president en minister zullen worden, dus Telgt hoopt dat hun zaken snel zullen worden opgelost.