PARAMARIBO – De politieke organisatie De Nieuwe Leeuw (DNL) luidt de noodklok na het oordeel van het Hof van Justitie, waarbij haar deelname aan de verkiezin-gen in het ressort Nieuwe Grond alsnog wordt uitgesloten.
Hoewel het hof erkent dat de kandidatenlijst van DNL correct en tijdig is ingediend, stelt het dat het ‘algemeen belang’ van ordentelijke verkiezingen zwaarder weegt dan het fundamentele recht van de partij op deelname. Volgens DNL vormt deze uitspraak een gevaarlijk precedent dat de fundamenten van de Surinaamse rechtsstaat ondermijnt.
“Dit is geen bescherming van de democratie, dit is haar ontmanteling”, stelt DNL-voorzitter Dharmvir Mungra in een felle reactie. Hij noemt het vonnis een klap in het gezicht van iedere burger, die gelooft in eerlijke en transparante verkiezingen. “Het hof erkent het onrecht, maar weigert het te herstellen. Daarmee wordt recht verworden tot een instrument van politieke timing.”
De uitspraak van het hof is mede gebaseerd op zorgen die de president heeft geuit over mogelijke maatschappelijke onrust bij uitvoering van het eerdere vonnis. Hij stelde dat het toelaten van DNL tot de verkiezingen zou kunnen leiden tot chaos, noodtoestanden en zelfs schade aan de democratie. DNL veegt de vloer aan met deze redenering. “In de geschiedenis van Surinaamse verkiezingen is nooit sprake geweest van chaos door rechterlijke uitspraken. Campagnes verlopen rustig en ordelijk. Er is geen enkel bewijs voor onrust”, aldus Mungra.
Sterker nog, DNL wijst erop dat uit het vonnis blijkt dat het hof mogelijk is beïnvloed door standpunten die buiten de zitting en processtukken om zijn ingebracht. Indien dit klopt en er sprake is geweest van externe invloed vanuit het presidentieel kabinet dan is dat in strijd met het beginsel van onafhankelijke rechtspraak. “Zelfs de schijn van beïnvloeding schaadt het vertrouwen van de burger in de rechtsstaat”, benadrukt Mungra.
Een ander punt van kritiek betreft het argument dat de verkiezingen op 25 mei in gevaar komen als kandidatenlijsten ná 20 april worden toegelaten. Volgens DNL is ook dit een ondeugdelijk excuus. “De directeur van Binnenlandse Zaken heeft eerder die dag aangegeven dat het drukken van de stembiljetten was opgeschort in afwachting van dit vonnis. De rechter had deze informatie moeten meewegen, niet varen op vage dreigingen zonder feitelijke onderbouwing.” DNL waarschuwt dat dit vonnis de deur openzet naar willekeur in toekomstige uitspraken. “Als fundamentele rechten ondergeschikt worden gemaakt aan hypothetische politieke scenario’s dan verdwijnt elke zekerheid in het rechtssysteem. Vandaag is het DNL, morgen kan het om elke andere partij of burger gaan.”
De partij wijst erop dat het niet alleen gaat om haar eigen uitsluiting, maar om de verstoring van een eerlijk speelveld. “Wanneer gevestigde machten nieuwe stemmen administratief kunnen uitschakelen, is er geen sprake meer van gelijke kansen”, aldus Mungra. “De kiezer wordt beroofd van keuzevrijheid en dat is een aantasting van het democratisch proces zelf.” DNL roept daarom op tot nationaal herstel. Als dat betekent dat de verkiezingsdatum moet worden verschoven, dan moet dat bespreekbaar zijn. “Dit is groter dan partijpolitiek. Dit gaat over het vertrouwen van het volk in zijn instellingen. De democratie is slechts zo sterk als onze bereidheid om haar te verdedigen.”