PARAMARIBO – Vertegenwoordigers van zes politieke partijen – BEP, PL, VHP, NDP, ABOP en NPS – gin-gen tijdens het tweede verkiezingsdebat van SEWA 1473 in Ballroom Torarica met elkaar in de clinch,..
over wie verantwoordelijk is voor de achteruitgang van de gezondheidszorg en wat er concreet moet gebeuren om de zorg te redden.
Het debat opende met een vlijmscherpe constatering vanuit de organisatie: “Onze ziekenhuizen zien er erbarmelijk uit. Mensen, artsen en verpleegkundigen trekken massaal weg. Er is jarenlang onvoldoende geïnvesteerd.” ABOP-vertegenwoordiger Leeroy Jack erkende de diepe crisis: “We hebben te maken met een braindrain. Mensen verlaten het land. De enige manier om dat tegen te gaan is ze beter betalen.” Volgens Jack is het verbeteren van de beloning voor medisch personeel een speerpunt van de ABOP, net als het terugdringen van corruptie en het stimuleren van lokale medicijnproductie.
Mathoera van de VHP verdedigde het zorgbeleid van haar regering door te wijzen op de ‘enorme schulden’ die zij zou hebben geërfd. “We moesten achterstallige betalingen doen, zoals aan dialyseleveranciers. Toch investeren we via drie sporen: preventie, toegankelijke zorg en kwaliteitsverbetering van tweedelijnszorg.” Ze beloofde reorganisatie van de gezondheidssector via hervorming van het ambtenarenapparaat, om middelen vrij te maken.
Gregory Rusland van de NPS haalde herinneringen op aan ‘betere tijden’ onder NPS-bewind, waarin volgens hem mensen uit de regio naar Suriname kwamen voor medische zorg. Hij benadrukte de noodzaak van een eerlijke budgetallocatie binnen de zorgsector. “Het kan niet dat specialisten miljoenen verdienen, terwijl verpleegkundigen niet eens weten hoe ze op het werk moeten komen,” aldus Rusland.
Bronto Somohardjo van de PL wees op structurele tekortkomingen in het zorgverzekeringssysteem. “De Staat betaalt 50% van de premie, de ambtenaar de andere helft, maar de verzekeringsmaatschappijen leveren niet. En het Staatsziekenfonds (SZF) publiceert al jaren geen jaarverslagen,” aldus Somohardjo. Hij riep op tot overheidsingrijpen: “Het SZF is van de Staat. Als de regering dat tot orde roept, is het probleem opgelost.”
Ashwin Adhin, voormalig vicepresident en vertegenwoordiger van de NDP, gooide olie op het vuur door te stellen dat de huidige regering een financiële chaos achterlaat: “We zullen miljarden aan achterstallige betalingen moeten overnemen.” Hij haalde fel uit naar het falende beleid rond zorgverzekeraars en de trage bureaucratie. Adhin pleitte voor harde overheidscontrole op de naleving van verzekeringsverplichtingen. “We hadden de Cubanen en Colombianen moeten binnenhalen, hier operaties laten uitvoeren in het Wanica Ziekenhuis en zo deviezen verdienen om onze eigen mensen te helpen. Dat idee is gewoon in de prullenbak gegooid.”
Opvallend stil bleef het rond BEP-vertegenwoordiger Raymond Landveld, die inhoudelijk niet veel had te zeggen over de situatie van de gezondheidssector. Het debat maakte duidelijk dat alle partijen het eens zijn over de ernst van de situatie: de gezondheidszorg staat op instorten. De zorgprofessionals vertrekken, de infrastructuur brokkelt af en de burgers draaien op voor wanbeleid.